COVİD-19 vaka sayılarının da yükseklerde seyretmeye devam ettiği Düzce’de; öksürük, ateş ve burun akıntısı gibi durumlarda belirtileri birbirine çok benzeyen ‘Acaba grip miyim yoksa COVİD-19 mu?’ kafa karışıklığı başladı. Aşı olmuş kişilerdeyse ‘Ya COVİD-19’u hafifi geçiriyorsam?’ düşüncesi oluştu.
1 Temmuz’da başlayan tam normalleşme süreciyle maske, mesafe ve hijyen kurallarının ihlal edilmesi nedeniyle geçen sene dibi gören grip vakaları yüzde 40 arttı. Soğukların başlamasıyla gribal enfeksiyonlar nedeniyle yeni tip koronavirüs şüphesiyle hastaneye başvuranların sayısı da katlandı.
Sağlık Müdür Yılmaz’dan Öncü’ye özel açıklama
Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce’de soğukların iyiden iyiye kendisini hissettirmeye başladığı şu günlerde hangi durumda COVİD-19’dan şüphelenilmesi gerektiği ve hastaneye başvuru sürecinin nasıl olması gerektiğiyle ilgili Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulundu.
‘Kış ayları karmaşık geçiyor’
Kış aylarının COVİD-19 olmayan virüslerin de yayılmasına müsait olduğu için zor geçtiğini belirten Dr. Yılmaz, “Normal viral enfeksiyonlar COVİD-19 sürecindeki gibi çok uzun seyretmiyor. Nezle veya grip olduğunuzda 2-3 günde süreç kendiliğinden tamamlanıyor. COVİD ilk başladığı günden bu yana farklı farklı semptomlarla şekil değişikline uğradı. Uğramaya da devam ediyor. Virüslerin doğası bu şekilde kendisini değiştirir. Bazen semptomlarda da farklılıklar gösterebiliyor. Kış ayları bizim için karmaşık geçiyor. Vatandaşlarımız için de aynı şekilde.” dedi.
‘Normal grip ve nezle 2 günde geçer’
Normal gribal enfeksiyonlarla COVİD-19 arasındaki farkları anlatan Yılmaz, “Burada dikkat edilmesi gereken şu. COVİD-19 ağır semptomlarla, vücutta büyü bir kırgınlık oluşturuyor. Bir yerden bir yere hareket etmekte dahi çok sıkıntı oluşturuyor. Diğer virüsler bu kadara ağır etki oluşturmuyor çoğunluklar. Vatandaşlarımız kendileri 1-2 gün takibe aldıklarında anlarlar. Normal virüs veya nezle gibi bir durum geçiriyorlarsa 24 ila 48 saat içerisinde kendilerine geleceklerdir.” dedi.
COVİD-19, 5-7. günlerde zirveye ulaşıyor
Yeni tip koronavirüsün ise uzun ve ağır bir süreç olduğunu belirten Yılmaz, “Ne yazık ki biliyorsunuz karantina süreçlerimiz de çok uzun. COVİD’in bulaş süreci de uzun. Hastalığın kendi içindeki gelişimi ve oluşturduğu etkiler de aynı şekilde uzun. Bu hastalık 5 ile 7. gün arasında pik seviyesine ulaşıyor. Bu süreç 5 gün uzarsa o muhakkak COVİD-19 olabilir. O zamanda da vatandaşlarımıza sağlık tesislerine gelerek test yaptırmalarını öneriyorum.” diyerek vatandaşlara hastane başvurularından önce bir süre evlerinde kendilerini takip etmelerini tavsiye etti.
‘Hafif veya semptomsuz mu atlatıyorum?’ düşüncesindekiler ne yapmalı?
Aşılı vatandaşların ‘Ya hafifi atlatıyorsam?’ karmaşasına düşmek yerine başkalarına bulaşı önleyen 3 kurala uymalarında fayda olduğunu belirten Yılmaz, “1-2 gün içinde geçerse büyük ihtimalle diğer virüslerdir diye düşünebiliriz. Tabii aşı sayesinde COVİD-19’u da semptomsuz atlatan vatandaşlarımız var ama bu süreçte dikkat etmemiz gereken yine aynı şey: maske, mesafe ve hijyen. Bu kurallara uyacağız. Bunlara uyduğumuz zaman da, sevdiklerimize bulaşı açısından hangi virüse yakalandığımız çok da önemli olmamış olacak. Önemli olan sevdiklerimizi korumak.” diye konuştu.
HABER: Mehmet GÜNESEN