Düzce Belediye Meclisi’nin 2008 yılında aldığı kararla tarihi Konuralp’in belde tüzel kişiliğinin kaldırılarak, Düzce Belediyesi sınırları içerisine mahalle olarak dahil edilmesi süreci, Konuralp eski Belediye Başkanı İbrahim Aykut’un Danıştay 8’inci daireye başvurmasının ardından durdurulmuştu. Danıştay 8’inci dairenin dava ile ilgili yürütmeyi durdurma kararını vermesinin ardından eski Belediye Başkanı Aykut, Kaynaşlı Otoban Gişelerinde belde halkı tarafından büyük coşku ile karşılandı.
2009 yılında yapılan yerel seçimlerde, Konuralp Belediye Başkanlığı görevine Yusuf Ercan’ın gelmesin in ardından, Düzce Belediyesi tarafından, Konuralp’in belde tüzel kişiliğinin kaldırılarak Düzce Belediyesi sınırları içerisine mahalle olarak eklenmesi için yeni bir dava açıldı. O dönemin Belediye Başkanı Yusuf Ercan’ın yeni açılan davayı takip etmemesi nedeniyle, tarihler 2013 yılını gösterdiğinde tarihi belde resmen Düzce Belediye sınırları içerisine mahalle olarak dahil edildi.
Tarihi beldenin mahalle olmasının ardından hiçbir hizmet alamadıklarını söyleyen belde sakinlerinin, dönemin eski Belediye Başkanı ve 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde İYİ Parti’den Düzce Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Keleş’e tepkileri sürüyor.
Düzce’de konu8şulmayanların konuşulduğu ve Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu 12 Ocak 2024 tarihli “Kitabın Ortasından” programına konuk olan Konuralp eski Belediye Başkanı İbrahim Aykutr, Konuralp’in ilçe yapılması gerektiğini söyledi.
Peki, Konuralp halkı mahalle yapılmasının üzerinden yıllar geçen Konuralp’in geleceği hakkında neler düşünüyor? Öncü Haber ekibi, bu sorunun yanıtını alabilmek için Konuralp’in yerli halkına mikrofon uzattı.
“Doğru dürüst hizmet alamıyoruz”
Konuralp’in mahalle yapılmasının ardından Düzce Belediyesi’nden hizmet alamadıklarını söyleyen Konuralpli İsmail Sevim, “Hiç katılmıyorum. Mehmet Keleş’in parmağı var. O bizzat seçime girmeden önce söylemişti. Bizi burası ilçe olmayı hak ediyor. Şu anda hiçbir şey çakamıyorsun. Ben bir çatıyı bile değiştiremiyorum. Doğru dürüst hizmet yok. Yapılmadı duruyor. Niye yapılmadı? Aslında tarihi dokuya uygun yapıldı. Taraftar değilim ama camiye ihtiyaçları varsa karşı çıkmam. O tamamen masraftı. Düzenlense Konuralp’in tanıtımı için iyi olur” diye konuştu.
“Düğün salonumuzu, tarihi hamamımızı yıktılar”
Konuralp’in mahalle olmasının ardından tarihi hamam ve belediyeye ait düğün salonunun yıkıldığını kaydeden İsa Yılmaz, “Yetki kimdeyse o dönemde onun eli vardır. İlla Funda Sivrikaya diye bir şey yok. Mahalle olduktan sonra vatandaşın özlük hakları alınmış durumdadır. Çivi çaktırmıyorlar. Düğün salonunu yıktılar. Hamam çöplük durumda. Caminin yıkılma durumu var. Caminin ne engeli olabilir? Vatandaş mağdur durumdayız. Ne Ptt, ne de belediyemiz kaldı” şeklinde konuştu.
“Tek amaçları Konuralp’i silmek”
Konuralp halkı tepkilerini şu şekilde sürdürdü:
Basri Soylu: “Mehmet Keleş yanlış ifade veriyor. Bu işin tek sorumlusu odur. Konuralp’i kaldırmak için elinden ne geliyorsa yaptı. Hiç topu sağa sola atmasın. Tek amaçları Konuralp’i silmek. Bizim hamamımız vardı. Düğün salonumuz vardı. Parkı kaldırdılar. Sıcak, soğuk suyumuzu bile yapamadılar. 40 basamak tek önem verdikleri yer. Karşılığını alacaklar. Konuralp’in halkı oraya çıkamıyor. Sanki yabancı memlekete aitmiş gibi. Bunun bile zararı var bize. Mehmet Keleş bizden oy istemeye gelmesin. Yüzü olmaması lazım. Gerçek bir kasabalıysa vatandaşın da oy vermemesi lazım.”
“Konuralp ranta kurban gitti”
Berber İbrahim: “Rektörle olmaz ki bu. Konuralp’i veren Mehmet Keleş. Bir rant peşinde koştular. Yaptılar burayı mahalle. En ufak bir istifademiz yok. Antik tiyatro davasından çivi çakamıyoruz. Konuralp’te bir sürü dükkan vardı mahalle olmadan önce. Şimdi hiç yok neredeyse. Mahalle değil köy oldu. ‘İhalesi yapıldı.’ dediler. Hamamı yıktılar, öyle kaldı. Müteahhit nerede? ‘Türbeyi de tamir edeceğiz.’ dediler. Yapmadılar, vatandaş hayrına yaptı. Caminin yeri güzel bir yerde. 40 basamakları görmeye gelen 1 lira bırakmıyor. Konuralp’e faydası yok. İbrahim Aykut zamanında yapılan konserlerde alışveriş oluyordu. Bir kaynama oluyordu. Şimdi festival yok. Ne yapıldı? Depremde yıkılan binanın pisliği duruyor. Kendisine teşekkür ederiz. Keşke devam etseydi. Kışın yollarımızı açıyordu. Kendisi dolaşıp, araçlarla sabaha kadar çalışıyordu. Bozulan arabayı tamir ettiriyorlardı.”
“Konuralp belde iken düzenimiz vardı”
Mustafa Köroğlu: “Buranın eski hali daha iyiydi. Belediye, jandarma, polis varken buranın düzeni daha iyiydi. Kalabalık kalktı.”
“Aykut çok uğraştı ama Konuralp’i mahalle yaptılar”
İlhan Karatay: “Mahalle olduktan sonra köy hayatı yaşar olduk. O süreçte Belediye Başkanları suçlu. Aykut çok uğraştı ama mahalle oldu, bitik şu anda. He taraf yıkıldı. Hamam duruyor öyle. Parkımız yıkıldı. Köy buradan daha iyi. Cami durması lazım. Buradan bir şey olmaz. İbrahim Aykut zamanında burada herkes para kazanıyordu, bir canlılık vardı. Mahalle olmadan önce civar köyler buraya gelirdi. Şu anda kimse uğramıyor. Maaliyeti zor çıkarıyoruz. Tamamen yetim evlat burası.”
“Olaya siyasi bakarak Konuralp’i mahalle yaptılar”
Ömür Atik: “O zaman rektörün de Belediye başkanının da ön ayak oldukları hakkında bilgi aldı. Suçlu Konuralp’li. Siyasi bakarak buranın gitmesine neden oldular. Yıkmak için varlar, yapmak için değil. Hala duruyor. Caminin tarihi özelliği kalmadı.”
HABER: Savaş ARI