Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Nisan ayında kurulan Nütrisyon Destek Ekibi, doğal yolla beslenemeyen hastalara beslenme desteği sağlıyor.
Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Nütrisyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan yetersiz beslenen hastalara müdahale etmek amacıyla kurulan, doktor, diyetisyen ve nütrisyon hemşiresinden oluşan müdahale grubu hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Klinik beslenme olarak tanımlanan nütrisyon beslenmenin, tedavinin bir parçası olduğunu dile getiren Prof. Dr. Pehlivan, nörolojik hastalığı olan, solunum sistemi rahatsızlığı bulunan ve malign tümörlü hastalar ile yoğun bakım hastaları gibi çeşitli nedenlerden dolayı oral yolla beslenemeyen veya yetersiz beslenen hastalara, nütrisyon desteğinin verildiğini belirtti.
“İddialı merkezler düzeyinde çalışıyoruz”
Beslenme durumunun değerlendirilmesinin, yatan hastalar için oldukça önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Pehlivan, “Bu destek birimini Nisan 2017’de kurduk. Biz idari birime geldikten sonra, işlevsel hale getirmeye çalıştık. Bunun işlerliğindeki en önemli aşama; bu işte sabit personel görevlendirmemiz oldu. İşin omurgasını Nütrisyon Hemşiremiz Seda Öner ve Diyetisyenimiz Tuğçe Uzun oluşturdu. Onlar Hastanemiz içinde gezici nütrisyon ekibindeler. Çok iyi bir organizasyon kurduk. Bunu otomasyon sistemimize de dahil ettik. Bu işi, iddialı merkezler düzeyinde bilimsel bir şekilde gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan değerlendirmeler sonrası beslenme desteği alması gereken hastaların nütrisyon destek ekibine bildirilerek takibe alındığını kaydeden Prof. Dr. Pehlivan; oral alımı olmayan veya oral alımı kısıtlı olan hastalarda besinlerin; ağız yoluyla ve tüp yardımıyla mide ya da ince bağırsağa verilmesini sağlayan ‘Enteral’ besleme yöntemiyle verildiğini veya damar yolu ile beslenme sağlayan ‘Parenteral’ yöntemin kullanıldığını dile getirdi.
“Hastanede kalış süresini kısaltıyor”
Yapılan çeşitli araştırmalarda nütrisyonel beslenmenin hastanın tedavi sürecine olumlu katkılar sağlayarak hastanede kalış sürelerini kısalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Pehlivan; “Siz bir hastaya çok önemli bir işlem yapıyorsunuz. Beslenme durumu ile ilgili parametleri değerlendirmezseniz daha çok komplikasyonlara neden olabiliyor. Hangi hastaya hangi desteğin hangi dozda verileceğini hesaplayıp yapabildiğimiz için daha bilimsel, sonucunu öngördüğümüz, hastanede yatış süresini kısaltan ve komplikasyonları azaltan bir destek sağlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yaygınlaştırmak istiyoruz”
Nütrisyon beslenmenin kurumsal alışkanlığının daha da geliştirilmesini amaçladıklarını dile getiren Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan; “Mevcut hastalığı nedeniyle aylar boyunca yeterince beslenememiş, kilo kaybetmiş, vücudundaki protein ve mineral düzeyleri bozulmuş bir hastaya ameliyatla müdahale yapmadan önce güçlendirirseniz süreci daha iyi atlatıyor. Bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. İhtiyacı olan hastaya özen gösteriyoruz. Yatan her hastada beslenme durumunun değerlendirilmesini rutin hale getirip daha da önemsenmesini sağlamayı hedefliyoruz” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.