Kış aylarının gelmesi ile birlikte çocuklarda mevsimsel grip salgını ve viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış gösterdi. Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Muncurlu Çocuk Hastanesi Acil Servis ve Polikliniklerinde yoğunluk oluşurken, uzmanlar aileleri gribal enfeksiyon ve viral üst solunum yolu enfeksiyonlara karşı çocuklu aileleri uyarıyor.
Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Özge Yurtsever de çocuklu ailelere salgına karşı Öncü Haber mikrofonu aracılığı ile tavsiyelerde bulundu.
“O durumlarda mutlaka çocuk hekimine başvurmak gerekiyor”
Enfeksiyon hastalıklarının bu dönemde çok sık görüldüğüne dikkat çeken Yurtsever, “Kış ayları bizim mevsimsel enfeksiyonları çok sık gördüğümüz aylar. Özellikle bu dönemde sık görmekteyiz. Yetişkinlerde ya da daha büyük çocuklarda daha basit böyle grip, nezle, soğuk algınlığı gibi seyreden enfeksiyonlar 0-6 ay özellikle daha ciddi solunum sıkıntısı, solunum yetmezliği gibi tablolarla sonuçlanabilmekte Ailelerde çocukların öksürük gibi durumları, hırıltılı solunum, beslenmesinde azlık gibi durumlar olduğunda mutlaka bir çocuk hekimi tarafından görülmesi lazım. Çocuğun genel durumuna göre bazen ayaktan ya da bazen yatırarak tedavi etmemiz gerekiyor çocukları” diye konuştu.
“Bu dönemde aslında hastaneler de enfeksiyon kaynağı”
Hastanelerinde bu dönemde enfeksiyon kaynağı olması nedeniyle gereksiz başvuruların yapılmaması gerektiği konusunda ailelere uyarılarda bulunan Yurtsever, “Bu dönem çok son iki üç haftada bir artış gördük. Servisimiz çok dolu. Mesela bir, 1 ay önce falan bu kadar bir doluluk yoktu. tam bu dönem biraz böyle hastanelerde aslında enfeksiyon kaynağı. O yüzden gereksiz başvuruları bu dönemde dikkat etmeliyiz. Çünkü bazen yatarak yani yatan çocuklarda hastane enfeksiyonları görebiliyor. Ya da bu gidiş gelişlerde enfeksiyon kapabiliyor diğer çocuklar. O yüzden böyle zorda kalınmadıkça ciddi bir enfeksiyon olmadıkça bu dönemde, çocukları hastaneden biraz daha uzak tutmamız gerekmekte” şeklinde konuştu.
“Burun tıkanıklığı çok sık karşılaştığımız bir durum”
Enfeksiyon hastalıklarında çocuklarda burun tıkanıklığının çok sık karşılaşılan bir durum olduğuna dikkat çeken Yurtsever, “Aileler özellikle burun tıkanıklığı çok böyle sık karşılaştığımız bir durum. Çocuklarda burun tıkanıklığı egzersiz yapıldığı zaman o enfeksiyonun ilerle engel oluyor. Sinüzit ya da geniz akıntısına ilerlemesine engel oluyor. Ya da uzamış öksürüklerin önüne geçebiliyoruz. Bunun için de serum fizyolojik, okyanus suyu, deniz suyu kullanabilirler. Bunun herhangi bir zararı yok. yani sıklığı da çocuğun ihtiyacına göre belirlenmekte. Günde 7-8 kereye kadar yapabilirler” ifadelerini kullandı.
“En sık yüksek ateş başvurusu oluyor “
Hastaneye başvurularda en sık yüksek ateş görüldüğünü kaydeden Yurtsever, “En sık ateş başvurusunu görüyoruz. Aslında ateş de çocuklarda her zaman böyle antibiyotikle tedavi edilmesi gereken bir durum Değil. Hani aileler de bu konuda da bir bilinç oluşması aslında çocukların ileride antibiyotik ilaçlarının önüne geçilmesi açısından da faydalı olabilir. genelde böyle ateşi düşmedi diye ertesi gün, ertesi gün tekrar başvuruları çok sık görüyoruz. Ama aslında çocuğun genel durumu iyiyse bir çocuk ateşli enfeksiyonu iki üç gün sürebilir. Eğer üç günden uzun sürerse Çocuğun ateşi dirençli giderse biz tekrar başvuru öneriyoruz. Yoksa hani ateş bir günde geçmeyebiliyor. Genelde de viral enfeksiyonlu kaynaklı oluyor. Özellikle üç yaş altı çocuklarda. Onları biraz daha evde takip edebilirler” açıklamalarında bulundu.
HABER: Savaş ARI