Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın olağan meclis toplantısı, Düzce Kabağı ve kabaktan elde edilen ürünlerin ilk tanıtım toplantısına da ev sahipliği yaptı.
Düzce TSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Meclis Başkan Vekili Nuri Hızel, Düzce TSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan, Düzce Üniversitesi DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Düzce Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Aydın, Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Üyeleri, Gümüşova Ziraat Odası, Düzce Lokantacılar Odası ve çeşitli STK'ların temsilcileri katıldı.
“Tanıtım faaliyetinin çok daha kapsamlısını üniversitede yapacağız”
Toplantının açılış konuşmasını Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin yaptı. Şahin, Antalya'da gerçekleştirilen Yörex fuarında çeşitli illerin birçok ürünü sergilediğini, Düzce'nin bu açıdan çok daha zengin olmasına rağmen yeterli çalışma olmamasından gündemde olmadığını söyledi. Şahin, zincir marketlerin sebze-meyve ürünlerinde artık coğrafi işaret belgesi aradığına dikkat çekerek Düzce Kabağı'yla ilgili bu yönde çalışma başlattıklarını ifade etti.
Şahin, "Üniversitemizdeki hocalarımızla birlikte kabaktan neler yapabiliriz konusunu ele aldık. Eksik olmasınlar Yönetim Kurulu Üyemiz Sayın Bilal Türkan ve Meclis Üyemiz Sayın Hayati Eğilmez bu konuda bizlere çok destek oldular ve bir noktaya gelmiş olduk. Bundan sonraki aşamada burada yapmış olduğumuz tanıtım faaliyetinin çok daha kapsamlısını inşallah üniversitemizde yapacağız." şeklinde konuştu.
Şahin konuşmasının devamında, "Amacımız bir Düzce markası yaratmak, böylece Düzce'yi daha iyi tanıtmak, bu mamullerin üretimini ve pazarlamasını yaptırarak Düzce insanının gelir elde etmesine destek olmaktır.” dedi.
“Seri üretime geçilmeli”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Resul Taştan ise konuşmasında, ABD’de düzenlenen cadılar bayramını örnek vererek, bu gibi etkinliklerin tüketimi arttırdığına vurgu yaptı. Taştan “Canı gönülden dileğim, bu güzel ürünlerin, en azından bir kaçının seri üretim haline gelmesi ve Düzce’deki lokantalar tarafından devamı üretilmesidir. Yerli ve yabancı turistlerin önüne gelmesinin hepimizi mutlu edeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Düzce TSO Meclis Üyesi Hayati Eğilmez ve Düzce Üniversitesi DÜBİT Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş da birer konuşma yaparak tanıtım toplantısı ve Düzce Kabağı'nın gelmiş olduğu noktayı katılımcılarla paylaştı.
“Kabaktan atıştırmalık ve bisküvi üretimi yapmayı başardık”
Düzce TSO Meclis Üyesi Hayati Eğilmez, Düzce’nin kabak üretiminde ileri seviyedeki illerden olduğunu fakat kabaktan çıkan ürün anlamında fazla bir çalışma yapılmadığını belirterek, üniversitenin ilgili birimlerinde yapılan çalışmalar sonucunda kabaktan atıştırmalık ve bisküvi üretimi yapmayı başardıklarını aktardı. Eğilmez ayrıca bu ürünleri endüstriyel hale getirmeleri durumunda da kabak üreticilerinin ve Düzce Kabağı’nın ciddi oranda tanıtımının yapılmış olacağını ifade etti.