Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.
Buna göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 30 artarak 20 milyar 780 milyon dolar, ithalat yüzde 11,9 artışla 23 milyar 328 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,5 azalarak 2 milyar 547 milyon dolara geriledi.
Yurt genelindeki iyimser tabloya karşın Düzce ekonomisi ise 1 ayda tepetaklak oldu. Eylül ayında Düzce’de ithalat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 oranında artarak 26 milyon 654 bin dolara ulaştı. Yurt dışından mal alımı anlamına gelen ithalat ise yaklaşık 2.5 katına çıktı. Yüzde 133 artan ithalat rakamı 26 milyon 182 bin dolara ulaştı.
Ağustos ayında 9 milyon 169 bin dolar dış ticaret fazlası veren Düzce’de bu rakam 472 bin dolara kadar geriledi. Dış ticaret fazlası 1 ayda yüzde 95 oranında azalırken ihracatın ithalatı karşılama oranı dibi gördü.
5 organize sanayi bölgesinden 4’ünün faal olmasıyla övünen yetkililerin çizmiş olduğu pembe tabloya rağmen Düzce’de sanayi ve üretimin güçlü temeller üzerinde oturmadığı bu rakamlarla bir kez daha ortaya çıktı. COVİD-19 salgını sürecinde ortaya çıkan küresel ekonomik bunalıma karşı katma değeri olan üretim yapan az sayıdaki fabrikada sorun yaşanmazken Düzce’deki çok sayıda fabrika üretim kapasitesi azaltmak zorunda kaldı.
Bilindiği gibi Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında Düzce’de üretim yapan 8 firma yer alıyor. Ancak bu büyük sanayi kuruluşlarından sadece 2’sinin merkezi Düzce olarak gözüküyor. Diğer 6 firmanın üretim yeri Düzce ancak merkezi farklı bir il olduğu için kent ekonomisine katkısı rakamlara yansımıyor.
Günümüz ekonomisinin belkemiği olan bilişim teknolojilerine yönelik alanlar başta olmak üzere yeni üretim yöntemleri ve dijital çağa ayak uyduran sistemlerin kullanımının yaygın olmaması da Düzce sanayisinin önündeki en büyük engellerden biri olarak duruyor. Düzce’de önemli bir yer edinen OSB’lerin ekonomiye katkı sağlaması için detaylı ve kapsamlı bir yeniden yapılanma planına ihtiyacı olduğu açıklanan her veriyle bir kez daha gözler önüne seriliyor.
Öte yandan ekonomiye katkısı her geçen ay düşen sanayi tesisleri istihdam sağlamanın dışında Düzce’ye katkı sağlayamazken Düzceliler’in her sene zehir solumasına neden olan hava kirliliği probleminin ise 3’te 1’ine sebep oluyor.