İstanbulls YapıSahibi Serkan Topaçoğlu bu haftaki röportaj köşemizde Malumat Haber’e konuk oldu. Topaçolu ile samimi bir ortamda gerçekleştirdiğimiz sohbetimizde inşaat adına her şeyi konuştuk.
Serkan Topaçoğlu kimdir?
İstanbulls Yapı’nın sahibiyim. 8 senedir Düzce’de ikamet ediyorum. Firmamız 20 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Düzce’de yap sat şeklinde faaliyet gösteriyoruz. Otomotiv sektöründe de faaliyetlerimiz mevcut.
Düzce’de inşaat sektörünün durumu nedir?
Düzce hızla büyüyen bir şehir. Organizesi ve üniversitesi sürekli olarak kendisini yeniliyor ve büyüyor. Bildiğim kadarıyla Düzce’de hedeflenen öğrenci sayısı 65 bin. Bu büyümelere doğrusal olarak da hızla göç alıyor. Nüfusun büyümesi ile birlikte de inşaat sektöründe ihtiyaçlar artıyor. Düzce’de inşaat alanında yapılan çalışmaların, projelerin yeterli olduğu gibi bir izlenim var ancak bunlar yeterli değildir.
DÜZCE’NİN BİNAYA İHTİYACI VAR
Şehir planlaması açısından Düzce’de çok ciddi hatalar yapıldığını da görebiliriz. Düzce iki büyük deprem yaşamış ve şehir yıkılmış. O dönemlerde aslında şehir yeniden yapılandırılabilirdi, şekillendirilebilirdi. Özellikle merkez için çok iyi bir yapılanma gerçekleştirilememiş. O dönemde müdahale edilmiş olunsaydı bugün çok daha planlı, düzenli bir şehir yapımız olabilirdi. Yüksek katlı binaların yapılmamasında fayda var. Düzce merkezde birçok arsa boş duruyor, metruk binalar var bunlar hem güvenlik hem de görsel açıdan düzenlenmesi gerekiyor. Belediye bu konuda öncelik yapabilir. Düzce güzel ve yeşil bir şehir. Arzumuz güzel bir yapılaşma olsun, eski binaların revizyonu yapılarak Düzcelilerin hizmetine sunulması benim açımdan önem arz ediyor. Eski Sanayi Çarşısının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Düzce’nin sağlam, düzgün, görsel açıdan nitelikli binalara ihtiyacı var. İleriye dönük düşünüldüğü zaman şuanda yapılan binaların yeterli olmadığını düşünüyorum.
Bina yapımına başladınız zaman yapımda nelere dikkat ediyorsunuz?
ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİ YAPILAR İNŞA ETMEK
Devlet bu konuda iyi mekanizmalar geliştirdi yeni yasalarla. Yapı denetlenicilerle yapılan binaları çok daha iyi denetlemesini yapabiliyorlar. İnşaatlarda kullanılan malzemeleri denetleyebiliyorlar. Yeni yapılan binalar deprem riski açısından minimum risk teşkil ediyor. Bizler Düzce’nin merkezinde yapmış olduğumuz binalarda öncelikli olarak zemin etütlerine dikkat ediyoruz. Zeminin durumuna göre beton demir oranları hesaplanıyor. Bizler için öncelik güvenli yapıları inşa etmektir. Depremde binaların ayakta kalabilmeleri çok önemlidir.
Kentsel dönüşüm adına firma olarak bir çalışmanız var mıdır? Sizce bu konuya yapılaması gereken nedir?
ACİL ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ
Kentsel dönüşümlerin devlet kontrolünde yapılması gerekiyor. Ömrünü tamamlamış binalar açısından devlet güzel yasalar çıkardı ancak güncel hayata sokulamadı bu yasalar. Depremin ne zaman olacağı belli değil ve bu binalar için acil çözüm üretilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Konuralp de yapımı devam çok katlı binalar var. Bunları nasıl değerlendirirsiniz? Düzce’nin zemini çok katlı binalar için uygun mudur?
DÜZCE MERKEZİ İLE KONURAP’İN AYNI KEFEYE KONULMAMASI GEREKİYOR
Düzce Merkezde yapmış olduğumuz binaların temelini kazdığımız zaman yaklaşık olarak 5 metrelik bir uzunluk kazıyoruz. Yoğunluklu olarak kil tabakaları görüyoruz. Esnek ve sulu bir tabaka var. Düzce merkezde çok katlı binaların yapılmasına ben karşıyım ve riskli görüyorum. Bizler para kazanmak için bu işi yapıyoruz ancak bu işin bir de vebal boyutu var.
Konuralp için çok katlı binaların yapılması konusu daha farklıdır. Konuralp’deki zemin etüt raporu ile Düzce şehir merkezindeki zemin etüt raporu arasında Dünya kadar fark var. Konuralp kayalık bir arazıdır. Konuralp de bir çalışmamızda 50 metrelik mono blok karşımıza çıkmıştı. Zemin açısından yüksek katlı binaların Konuralp de hayata geçirilmesinde bir risk görmüyorum.
Konuralp de alt yapı yetersizliği var. Konuralp de yüksek adalarda çok katlı bina izni olan yerler sınırlı ancak oraya çıkan yollar yetersiz. Alt yapısı da yapılan binaların ihtiyacını karşılayabilecek durumda değildir.
Düzce’de ova arazilerinden biri olan Metek Toki’de yaşanabilecek bir depremde durumu ne olur?
Bildiğim kadarıyla Metek Toki bölgesinde kata kadar izin verildiğinden dolayı depremde sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Depremden sonra yapılan yapılar. Eminim ki orada sağlam inşaatlar yapıldığına inanıyorum.
İstanbulls Yapı olarak yapmış olduğunuz, yapacağınız büyük projeler var mıdır?
DÜZCE’DE SES GETİRECEK
Bizler Düzce’de bu güne kadar 17 adet bina bitirdik. Bunların hiç biri büyük projeler değildi. Genel anlamda 2-3 bloklu projelerdi. Son olarak Kültür Mahallesindeki projemizi bitirdik. Önümüzdeki dönemde villa projelerine ağırlık vermeye karar verdik. Şuanda Kasap Köyünde 21 villalık güzel bir projeye başlayacağız. Bunların haricinde de villa projelerimiz olacak. Taşlardan yapılmış villalar yapmayı planlıyoruz. 21 villalı projemizin Düzce’de ses getireceğine inanıyoruz. Özellikle 3 bin metrekarelik otopark alanının bodrum da olması ve insanlarının otoparktan direk evlerine gidebilecek olmaları farklılık getiriyor. Düzce’de henüz böyle bir proje yapılmadı. Yeşil alan olarak tabir ettiğimiz alana araç girişine izin vermeyeceğiz. Sadece acil durumlar için 1 kapı açık bırakacağız. Yaklaşık olarak villalar 500 metre kare olacak ve v-bodrum dahil olmak üzere 4 katlı olacaklar. Çok şık bir proje olacağına inanıyorum.
Sizce binaların görselliğinin önemi nedir?
Ben görsellik konusunda tarafım. Binalarda görselliğin çok önemli bir görev üstlendiğine inanıyorum. İnşaatlarda dayanıklılık, sağlamlık olmazsa olmaz bence görsellikte olmazsa olmalardan olmalıdır. Belediye bu durumu anlamış olacak ki Görsel Etik Kurulu kurdu. O kadar saçma sapan binalar yapılıyor ki görsel açıdan hoş görüntü ortaya çıkmıyor. Ben belediyenin bu anlamda denetimlerini arttırmasını isterim. Yaptığımız bütün projelerde görsellik açısında görüntüyü bozacak işlerden uzak duruyoruz. Son projemiz Görsel Etik Kurulu tarafından teşekkürle ödüllendirildi.
Konuralp de tarihi evler var. Restore edilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Konuralp tarihi olan bir kasaba. Orada yapılmış olan tarihi binaların yüzde yüz korunması gerektiğin düşünüyorum. Tarihi eserlerimiz bizlerin geçmişi. Bence restore edilerek turizme açılması gerektiğini düşünüyorum. Çok güzel eski yapılar var. Onların doğanın etkisi ile yok edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.