Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği, aşırı tüketim, çevreyi kirleten atıklar, tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan doğal kaynaklar, sera gaz emisyonları, yükselen deniz seviyesi, aşırı sıcaklar ve kuraklık gibi sorunlar hem ekosistemi hem de sosyal hayatı son yıllarda gideren artan şekilde olumsuz etkiyor. Bu noktadan hareketle, Çevre İhtisas üniversitesi olan Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenecek olan İklim Değişikliği, Sürdürülebilirlik ve Uluslararası İş Birlikleri Kongresine (CLICS, clics.duzce.edu.tr) dünyanın birçok üniversitesinden bilim insanları katılarak konunun farklı yönleriyle derinlemesine tartışılmasını sağlayacaklar.
Düzce Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’in ev sahipliğinde, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin koordinatörlüğünde, Düzce Belediyesi, AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Wakayama University (Japonya), Comsats University (Pakistan), Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi (Azerbaycan), Bangsamoro Türkiye Eğitim Akademisi (Filipinler), Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi paydaşlığında düzenlenecek olan CLICS Kongresi, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda fiziksel sunumlar ve oturumlar yanında YouTube’dan çift kanaldan canlı yayın eşliğinde gerçekleşecek. Kongrede çok sayıda ulusal ve uluslararası üniversite ile kurum ve kuruluşlardan gelen katılımcıların sunacağı tebliğler ve bilimsel toplantılarla iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve çevre sorunları tüm yönleriyle tartışılacak. Kongre’nin bu yılki teması, iklim değişimlerine bağlı olarak son yıllarda sıklığı ve etkisi giderek artan afetler, yıkımları ve bunlarla yerel ve küresel düzeyde mücadele etme konusunda ülkeler arası işbirlikleri olarak belirlendi.
Küresel çevre sorunlarıyla mücadele etmede akademik bir perspektif sunmayı amaçlayan CLICS kongresi, yeni ve etkili çözümler geliştirilebilmesi için önemli bir çerçeve oluşturacak. Konferansta iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, dirençli şehirler, afetler ve çevre politikaları gibi önemli konular interdisipliner bir bakış açısı ile ele alınacak. Bu çerçevede mimariden kentleşmeye, afetlerle mücadeleden yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde yapılacak iş birliklerine, sosyal hayata etkilerinden enerji verimliliğine kadar iklim değişikliği ve afetlerin farklı yönleri tartışılacak. İki gün sürecek etkinlikte bilimsel tartışmalar ve görüş alışverişleri yürütülerek politika önerileri ortaya konacak. Farklı disiplinlerden bilim insanlarının katılım sağlayacağı kongre tüm katılımcılara ve paydaşlara bilgi paylaşımı ve çözüm arayışı sunma imkânı verecek.
CLICS kongresinin açılış programında ev sahibi ve paydaş üniversite rektörleri ile paydaş kurumların temsilcilerinin yapacağı fiziksel/online konuşmalarla kongre katılımcılarına hitap edecekler. Açılış konuşmalarının ardından davetli konuşmacılar tebliğlerini sunacaklar. Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun’un ardından Japonya’dan katılacak olan Wakayama University öğretim üyesi Prof. Dr. Nabil Maghrebi; çevresel ve ekonomik krizlere değinerek bilgi sorununu değerlendirdiği konuşmasını gerçekleştirecek. Amerika Birleşik Devletlerinden katılan Michigan Technological University öğretim üyesi Prof. Dr. Gary A. Campbell konuşmasında iklim değişikliği ekonomisi hakkında bilgiler verecek. Ardından Birleşik Arap Emirliklerinden University of Sharjah dekanı Prof. Dr. İlhan Öztürk, Azerbaycan’dan katılacak olan Dr. Vesile Möhsümova ve Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Yüce konuşmalarını gerçekleştirecekler. Panele katılan Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri kaynaklı afet yönetimi tecrübelerini aktaracak. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Refik Korkusuz, Hasar Tespit Komisyonu’nun Türkiye’de kurulmasının gerekliliklerini ayrıntılı olarak aktaracak. Panelde Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. A. Kutalmış Yalçın Yunus Emre Enstitüsü’nün bu alanda yaptığı çalışmalar konusunda bilgi verdikten sonra gazeteci-yazar İhsan Aktaş kentlerde afet master planı yapılmasının önemli üzerine açıklamalarda bulunacak.
Kongrenin ikinci gününde çevrim içi ve fiziksel katılımlarıyla katkı sağlayacak bilim insanları, konuyu farklı boyutları ile ele alarak tebliğlerini sunacaklar. Yüz kadar yerli ve yabancı bilim insanının sunum yapacağı CLICS kongresinde sunulan çalışmalar çeşitli itibarlı bilimsel dergilerde ve CLICS Kongre kitabında yayınlanarak bilim insanlarının, ilgili alanlardan bürokrat ve siyasilerin, bu alanlarda eğitim gören yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin istifadelerine sunulacaktır. CLICS Kongresi fiziksel olarak Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’ndan takip edilebileceği gibi, kongre için ilan edilen linkler ile YouTube üzerinden çift kanaldan izlenme imkanı sağlayacak.