2014-2019 yılları arasında AK Partili Recep Tuna’nın başkanlık koltuğunda oturduğu Cumayeri Belediyesi’nde yapılan bir ihalenin karşılıksız yani balon olduğu iddiası üzerine açılan davada savcı mütalaasını açıkladı.
3 milyonluk sel ödeneğini 1 milyon 352 bin lirası KGK firmasına verildi
Bilindiği gibi 2014 yılında Cumayeri’nde meydana gelen sel afeti sonrası yaraların sarılması için devletten belediyeye 3 milyon TL gibi yüklü bir ödenek geldi. Recep Tuna yönetimi, bu ödeneğin yaklaşık 1.5 milyon lirası ile alt yapı ihalesi yapma kararı aldı ve meclisten geçen taleple ihale düzenlendi. İhale sonucunda alt yapı yapım işini alan KGK isimli firmaya 1 milyon 352 bin lira ödeme yapıldı.
2020 yılında soruşturma başlatıldı
Ancak Cumayeri’nde kanalizasyona bağlı sorunların yıllardır devam etmesi gözleri bu ‘yapıldı’ denilen çalışmalara çevirdi. Bazı ihbarların da gelmesi ile harekete geçen Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı karşılıksız olduğu ileri sürülen ihale için 2020 yılında soruşturma başlattı.
İddianame kabul edildi, Başkan Koloğlu soluğu adliyede aldı
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinin ardından, avukatları ile birlikte soluğu Düzce Adliyesi’nde alan MHP’li Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu, ihaleyi alan firma başta olmak üzere, tüm sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu.
Son duruşmada savcı mütalaasını açıkladı
Bunun üzerine açılan davanın Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmasında savcı mütalaasını açıkladı.
İhaleyi alan firma belediye personelini çalıştırmış
Savcı mütalaasında, sanıkların Cumayeri Belediyesi tarafından KGK firmasına ödenen fazla para için ‘İhaleyi alan firma bazı belediye işçilerinin maaş ve SGK ödemelerini yaptı’ savunmasında bulunduğunu ancak firmanın çalıştırdığı belediye işçilerine maaş ve sigorta ödemesi yaptığının tespit edildiğini aktardı.
İhaleye katılan üç firmanın birbirleriyle bağlantılı
Savcı mütalaasında, Cumayeri Belediyesi’nde yapılan altyapı ve kanalizasyon ihalesine 3 firmanın girdiğini, bu 3 firmanın da yetkilileri yakın derecede akrabalık bağının bulunduğunu, ihale sürecinin tamamlanmasının ardından, KGK firmasının altyapı ve kanalizasyon çalışması yapmayarak, ihaleye fesat karıştırıldığı, hak edişlerle birlikte kamunun 1.5 milyon TL zarara uğratıldığını belirtti.
9 yılla 22 yıl arasında hapis talep etti
Mütalaada Cumayeri eski Belediye Başkanı Recep Tuna, ihale komisyon üyeleri Kübra Arslan, Ekrem Güzel, Aytunç Özdemir, Murat Aydın, Cumayeri’nde veteriner kliniği bulunan Düzce Veterinerler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, hak ediş raporlarında imzası bulunan belediye yetkilisi Sabahattin Tuna, KGK firması sahibi Nuri Küçük, KGK Firması eski sahibi Şeref Köseoğlu, Ayme İnşaat Firması sahibi Aydın Civelek ve Osman Köseoğlu’nun ‘İhaleye Fesat Kaçırmak ve Kamu Zararı’ suçlarından ayrı ayrı cezalandırmasını istedi. Savcı mütalaasında, sanıkların 9 yılla 22 yıl arasında hapsini talep etti.
Duruşmada, sanık avukatlarının ek süre talebi üzerine mahkeme 9 Ocak 2024 tarihine ertelendi.