Ziraat Odası Başkanı Tavlı “Tek köklü fındık tuttu”

Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gümüşova İlçesi’nde tek köklü fındık denilen fındık ağacı cinsinin tuttuğunu söyledi. Tavlı bu sayede fındık üreticisinin işçi maliyetleri düşeceği gibi ayrıca fındık veriminin...

Ziraat Odası Başkanı Tavlı “Tek köklü fındık tuttu”

Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gümüşova İlçesi’nde tek köklü fındık denilen fındık ağacı cinsinin tuttuğunu söyledi. Tavlı bu sayede fındık üreticisinin işçi maliyetleri düşeceği gibi ayrıca fındık veriminin...

17 Kasım 2017 Cuma 13:26
Ziraat Odası Başkanı Tavlı “Tek köklü fındık tuttu”

Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gümüşova İlçesi’nde tek köklü fındık denilen fındık ağacı cinsinin tuttuğunu söyledi. Tavlı bu sayede fındık üreticisinin işçi maliyetleri düşeceği gibi ayrıca fındık veriminin de artacağını bildirdi.

Fındık üretimi konusunda Dünya ile rekabet eden Türkiye’de fındık üretiminin arttırılması için çalışmalar son hızı ile sürüyor. Daha önce Giresun’da üretimi yapılan tek köklü fındık fidesi üretimi Gümüşova Ziraat Odaları tarafından da denendi ve fideler tutmaya başladı. Bu tek köklü fındık fideleri sayesinde üreticilerin hem işçilik maliyetleri düşecek hem de verim artacak.

Konuyla ilgili olarak bilgiler veren Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, “Tek köklü fındık konusunda Bolu Seben’de yetişen bir fındık cinsi var. Seben’de yetişen fındık cinsini İtalyan’lar bizden almışlar doku kültürü ile geliştirilmiş ve bunun üzerine bizim normal fındıkla aşılamışlar ve 1 dönümden 650 kilo verim alıyorlar. Yine Giresun Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan deney çalışmalarında da 650 kilo verim alınmış. Biz Gümüşova Ziraat odaları olarak çiftçimizin önünü açmak düşüncesi ile bu sene bin 500 adet tek köklü fındık fidesi aşılama çalışmalarını başlattık. Bu yıl bin 500 kök fide üreteceğiz” dedi.

“İşçilik maliyetlerinden yüzde 40 tasarruf sağlanacak”

Tavlı, tek köklü fındık ağacı sayesinde işçilik ücretlerinde yüzde 40’a varan tasarruf sağlanacağını ifade ederek “Bunun çiftçimize ne gibi faydaları var? Bu tek kök fındık fidelerinin dibinden filiz gelmediği için işçilik maliyetlerinde yüzde 40 tasarruf sağlamış olacak. Daha az masraf olacak. Budama derdi olmayacak, ışkın alma derdi olmayacak. Çiftçi daha az emekle daha çok verimi elde etmiş olacak” şeklinde konuştu.

“1 dönümden 650 kilogram fındık alınabilecek”

Tavlı, tek köklü fındık sayesinde 1 dönümden 650 kilogram fındık alınabileceğine dikkat çekerek “Normalde bizim fındık bahçelerimizde ki sorunlarda şu var. Aynı işçiliği yapıyorsunuz altını buduyorsunuz, dal kesiyorsunuz bir sürü dert var. 1 dönümden 650 kilo verim almak nerede? Gümüşova’da ortalama 1 dönümden 150 kilo verim alınıyor. Ortalama 80 ile 125 kilo arasında verim alıyoruz. Ne olacak? Aynı dönüm yere işçilik yaptığında 650 kilo verim alınacak. Fındığını 6 liradan da 7 liradan da satsa cebine daha fazla para girecek. İşçilik düştüğü için parası cebinde kalacak. Dünya’da ki fındık rekabetinde de önümüze kimse geçemeyecek. Dünya piyasası ile mücadele etmiş olacağız” dedi.

“Randıman da artıyor”

Tavlı son olarak tek köklü fındık ağacı sayesinde randıman artışı da yaşanacağını belirterek “Burada ki randıman bizim fındığımızdan daha başarılı oluyor. Şu anki fındık sisteminde fındık dipleri saçak gibi. Fındık ocağının etrafına yayılıyor. Çimi toprağın 20 santimetre altında kalıyor. En ufak kurakta fındık etkileniyor. Tek köklü fındıkta ise fındık kökü toprağın dibine indiği için kuraktan fındık etkilenmiyor ve daha başarılı oluyoruz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 17.11.2017 19:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.