Kategoriler

SAĞLIK MÜDÜRÜ YILMAZ DÜZCE’DEKİ ARTIŞIN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programında koronavirüs salgını, Düzce’de artan vaka sayıları ve hastalıkla mücadele çalışmaları masaya yatırıldı. Programa konuk olan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, Düzce’deki vaka artışının İstanbul kaynaklı olduğunu açıkladı. “Düzce’nin sokakları İstiklal Caddesi’ne dönmüş” diyerek salgına rağmen şehir merkezindeki insan yoğunluğuna dikkat çeken Yılmaz, yaklaşan kış döneminde vatandaşların daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Covidi-19 testinin 72 saat sonra kesin sonuç vermesi nedeniyle aceleci davranılmaması gerektiğini söyleyen Yılmaz, ‘Ben Covid’liyim, gidip hemen test yaptırayım’ düşüncesi yanlış.” dedi.

Hafta içi her cuma akşamı Öncü TV ekranlarında yayınlanan Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu “Kitabın Ortasından” programının konuğu, Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz oldu. Programda Ünsal’ın sorularını yanıtlayan Yılmaz, tüm dünyayı kasıp kavuran Yeni Tip Covid – 19 salgını ile ilgili en çok merak edilen konulara açıklık getirdi. 

“Düzce’nin cadde ve sokakları İstiklal Caddesi’ne dönmüş”

Düzce’de son günlerde tehlikeli boyutlara ulaşan vaka sayısının artması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İl Sağlık Müdürü Yılmaz, kalabalık ortamlarsa virüsün daha çabuk yayıldığına dikkat çekti. Düzce’nin cadde ve sokaklarında son zamanlarda yoğun bir artış olduğunu kaydeden Yılmaz, insanları kalabalık ortamlardan uzak durmaları konusunda uyardı.

Yılmaz: “Sayın bakanımızın da açıkladığı gibi, Düzce’de son zamanlarda yüzde 99 artış oldu. Bu konuyla ilgili olarak, vatandaşlarımızın kurallara daha çok uyması gerektiğini, maske, sosyal mesafe, hijyen kurallarına uymaları ve kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerekiyor. İşimiz olmadığı zaman, kalabalık ortamlara pek girip çıkmamak lazım. Eğer yapacağımız bir iş yoksa, insanların yoğun olduğu yerlere gitmemek gerekiyor. Geçen hafta İl Emniyet Müdürümüz ile son zamandaki artış ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Bizim Düzce’nin İstanbul Caddesi, Gaziantep Caddesi ve Spor Sokak, sanki İstiklal Caddesi’ne dönmüş. Yani cadde ve sokaklar çok kalabalık. Mümkün olduğu kadar, işimiz dışında, kalabalık ortamlardan uzak durmamız lazım. Özellikle kış geldi, kapalı alanlarda uzun süre kalmamak lazım.” dedi.

“Düzce’deki artışın sebebi İstanbul kaynaklı”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Düzce’de vaka sayılarının yüzde 99 arttığı yönündeki açıklaması ve Düzce’de son günlerde artan vaka sayılarını değerlendiren Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:

“Düzce’deki artışın sebebi İstanbul kaynaklı. Sayın bakanımız da bunu izah etti zaten açıklamasında. Biliyorsunuz Düzce iki tane büyük şehrin ortasında yer alıyor. İki il arasındaki sirkülasyon bizim ilimizden geçiyor. Öyle ya da böyle, bizim tesislerimizde duruyorlar. Birde bizim İstanbul ve Ankara ile sürekli bir bağlantımız var. Ticari anlamda sürekli gidip geliyoruz. Buda hastalığın yayılmasına neden oluyor. Malum bir normalleşme sürecine girdik. Kısıtlama vs. bir düşüncemiz yok. Yeni bir normalleşme süreci içerisindeyiz. Sosyal mesafe ve maske kullanımı olmazsa olmazımız. Bunlara riayet etmemiz gerekiyor. Mümkün olduğu kadar, biraz önce yine söylemiştim kalabalık ortamlardan da mümkün olduğu kadar uzak duracağız.”

 ‘Ben Covid’liyim, gidip test yaptırayım’ düşüncesi yanlış”

Pozitif vakalarla temas eden vatandaşların bir an önce test yaptırmak istediklerini, bunun da yanlış bir düşünce olduğunu ifade eden Yılmaz, konuşmalarına şu şekilde devam etti:

“Öncelikle öksürük, ateş sıkıntısı, enfeksiyon ile ilgili sıkıntı yaşayanlara test yapıyoruz. Vatandaşlarımız da bu belirtiler varsa, test yapılıyor. Onun dışında özellikle vatandaşlarımız, temas ettikten sonra pozitif çıkan bir vaka ile aynı gün içerisinde test yaptırmaya çalışıyor. Pozitif vaka ile bugün temas etmiş olsanız, 4 ila 7 gün sonra senkronlar başlıyor. Bu nedenle 3 – 4 gün sonra test yaptırsanız, test negatif çıkıyor. Burada önemli olan, eğer pozitif vaka ile temas edildiyse 14 gün karantina sürecimiz var, buna uymak zorundayız. Eğer senkronu varsa da, biz karantinaya temaslıları alıyoruz. Bizim Covid Danışma Hattımız var. Orası ile irtibata geçip, test yaptırabiliyoruz. Yaklaşık 5 bin civarında da o şekilde takip ettiğimiz vatandaşlarımız var. Pozitif çıkan bir vaka ile temas eden vatandaşlarımızın paniğe kapılmalarına gerek yok. Hastalığın bir kuluçka süresi var. Temas ettikten sonra bir 72 saat geçmesi gerekiyor hastalık belirtilerinin ortaya çıkması için Bu belirtiler ortaya çıkmadan yaptıracağınız test, negatif çıkacak. Bu hem hasta açısından, hem de salgını yayma açısından sıkıntıya yol açacak. Çünkü testin negatif çıkmasının ardından, vatandaş hasta olmadığını düşünerek, dışarıda gezecek. O yüzden temaslılarının test yaptırmaları yerine, karantinada kalmaları en doğrusu. Panik yapmamak lazım, senkron varsa muhakkak bize ulaşmaları lazım. ‘Ben Covid’liyim, gidip test yaptırayım’ düşüncesi de yanlış.”

“Bugüne kadar 4 bin 500 civarında hasta tedavi ile iyileşti”

Düzce’de iyileşen sayısındaki son verileri de paylaşan Yılmaz, bu konu ile ilgili şunları söyledi:

“Bugüne kadar 4 bin 500 civarında tedavi olan ve iyileşen hastamız var. Tedavi oranımız yüksek. Tabii Sayın Bakanımız da söylüyor; tedavi ile değil, korunarak bu hastalığı yenebiliriz. Salgına karşı korunmamız lazım. Sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat etmemiz lazım. Özellikle kış döneminde kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmamız lazım. Eğer kurallara uyarsak, hem sevdiklerimize, hem de sağlık çalışanlarımıza yardımcı olabiliriz diye düşünüyorum.  Vatandaşlarımızdan salgına karşı duyarlı olanlar var. Tabii farklı gerekçeler ile maske kullanmayan vatandaşlarımız da oluyor. Bizim virüsü yenebilmemiz için, korunmamız lazım. Bizde mümkün olduğu kadar, vatandaşların kurallara uymaları için denetimlerimize devam edeceğiz.”

“Kış döneminde vatandaşlarımız dikkatli olmalı”

Özellikle kış döneminin gelmesi ile birlikte, koronavirüs salgını dışında bir çok enfeksiyon hastalıklarının da çıktığının altını çizen Yılmaz, şu bilgilere yer verdi:

“Tabii kış dönemi geldi. Özellikle kış döneminde çok sayıda virüs ortaya çıkıyor. Yani sadece Covid yok. Covid – 19’da en önemli süreç, yüksek ateş olması, tat duyusu bozukluğu olabilir, nefes darlığı, kuru bir boğaz ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıkması. Diğer gribal enfeksiyonlarda bu belirtiler yok. Ama eğer maske takarsak, diğer virüs çeşitlerinden de korunmuş olacağız.  Eğer bir vatandaşta belirtiler varsa, Covid-19 testi yapıyoruz. Öncelikle hastadan numune alıyoruz. Hastanın test sonucu çıkana kadar kendisini izole etmesi lazım. Numune sonucu eğer pozitif çıkarsa, Bakanlığın Covid 19 rehberi var; o rehbere göre uygulanacak tedavi ve kriterler belirleniyor. Eğer hastanın yaşı genç ise, bizim ekipler evine gidiyor, hastanın ilacını götürüyor ve yapması gerekenleri söylüyorlar. Bunun dışında ev ve ev dışındaki temaslılar tespit ediliyor. Tespit edilen temaslıları da karantinaya alıyoruz ve takip etmeye başlıyoruz. Bir çok hastamız, ilaçlarına evinde başlamış oluyor. Tabi hasta yaşlı ise, kronik rahatsızlıkları var ise O zaman hastaneye götürüyoruz ve ilaç tedavisine başlıyoruz. Bazen 20 günde, bazen 1 ayda, bazen de daha fazla taburcu olamayan hastalarımız oluyor.”

“Bazı hastalar hastalığı 3 aya kadar atlatamayabiliyor”

Covid 19’a yakalanan bazı hastaların, hastalığı 3 ay atlatamadığını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“Covid-19 rehberine göre, hastalık geçiren vatandaşlarımız karantina süreci tamamlandıktan sonra işine gidebilir. Orada esas yapılması gereken belki antikor testi yapılmak gerekir. Bazı hastalar bazen 3 aya kadar hastalığı atlatamayabiliyor. Bulaştırıcılık 4 ve 12 gün arasında gerçekleşiyor. Temaslıların karantina süreci, pozitif hastalardan daha uzun.   Durumu pozitif çıkan hastanın evine giden ekiplerimiz, durumunu değerlendiriyorlar. Salgınla mücadelede kullandığımız ilaçlarımız var. O ilaçlardan birine veya ikisine başlıyorlar. Bir hastanın böbrek veya karaciğer rahatsızlığı olmasına göre, verilecek ilacın şekli değişebiliyor. Hastayı her gün bizim arkadaşlar arıyorlar. Hastanın genel durumunu takip ediyorlar. Akciğer enfeksiyonu gelişmesi 6 veya 8. Günde ortaya çıkıyor. O yüzden ilk yedi gün pozitif vakalarımızı arıyoruz. Bazı vatandaşlarımız tabi ki aranmak istemiyorlar.”

“Düzce’de bugüne kadar 70 sağlık personeli Covid-19’a yakalandı”

Salgın ile en ön safta fedakarca mücadele eden sağlık çalışanlarının en büyük risk grubunda olduğunu ve bu güne kadar 70 civarında sağlık personelinin salgına yakalandığını söyleyen Yılmaz, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Bugüne kadar Düzce’de 70 civarında sağlık personelimiz Koronavirüs salgınına yakalandı. Bizim ilimize göre, bu çok yüksek bir rakam değil. Son 10 güne kadar Düzce’de salgınla ilgili süreç çok güzel gitti. Vatandaşlarımız gayet uyumluydu. Havalar biraz soğuyunca, kapalı alanlarda bir araya gelmeye başladılar. Biraz da belki yoruldular, maske ve sosyal mesafe kuralları söylemlerimizden, ama elimizdeki şu anda ki en büyük silah maske ve sosyal mesafe. O olduğu sürece Covid-19’dan korunacağız. Çok şükür, bizim sağlık çalışanlarımızda bir vefat falan olmadı. Süreci bu şekilde yürütmeye devam ediyoruz. “

“Hastanemizde salgına karşı tüm gerekli önlemler alındı”

Koronavirüs salgını ile ilgili Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nde tüm gerekli tüm önlemlerin alındığı bilgisini paylaşan Yılmaz, son olarak şunları söyledi:

“Biliyorsunuz bütün kamu kurum ve kuruluşları artık yüzde 50 kapasite ile çalışıyor pandemi nedeniyle. İçeriye girişlerde belirli bir sıraya göre alınıyorlar. Tabi biz hastanemize gelen hastalarımızda belirtiler varsa, pademi servisine alınması için bir planlama yaptık. Gelen hastalarımız birden içeriye dalıp da virüsü diğer hastalara bulaştırmasınlar diye çalışma yapıyoruz. Sabah saatlerinde 15 – 20 dakika bir yoğunluk oluşuyor. Bu nedenle bekleme alanlarına sosyal mesafe kurallarına uygun olarak bekleme koltukları koyduk. Açık alanda oturunca virüs daha az bulaşıyor doğal olarak. Hastane ortamını biliyorsunuz, her kesin bir rahatsızlığı var. Belki Covid değil, ama başka bir hastalığı var. O yüzden belirli tedbirler almanız lazım sonuçta. O tedbirler çerçevesinde zaman zaman hastane önünde beklemeler olabiliyor. Koronavirüs olduğundan şüphelenen vatandaşlarımız öncelikle aile hekimleri ile görüşebilir. Onun dışında, 2 tane Covid Danışma Hattımız var. Covid Danışma Hattımız 24 saat çalışıyor. “

Yorumlar

Daha Fazla Haber
DÜZCE
2 Kez Görüntülendi.
74 MİLYONA SATILIYOR DA 53 MİLYONA NASIL ALACAKTINIZ?
DÜZCE
3 Kez Görüntülendi.
İHALEYE KATILANLAR DA AĞIZ BİRLİĞİ YAPTI: SÜREÇ DEVAM EDİYORDU
DÜZCE
5 Kez Görüntülendi.
KAZANAN KIZILAY VE DÜZCE OLDU…
DÜZCE
10 Kez Görüntülendi.
KAYBEDEN ONLAR, KAZANAN ÇARESİZLERİN ÇARESİ KIZILAY!
DÜZCE
5 Kez Görüntülendi.
CEZASI REKOR SEVİYEDE ARTTIRILDI
DÜZCE
12 Kez Görüntülendi.
KAR YAĞIŞI KAPIDA…
DÜZCE
9 Kez Görüntülendi.
KIZILAY DÜZCE ŞUBESİ SESSİZLİĞİNİ BOZDU…
DÜZCE
5 Kez Görüntülendi.
TONYALI, HIZEL, ÇOŞKUN AKYOL’UN CENAZESİNDE YOKTULAR
AKÇAKOCA
9 Kez Görüntülendi.
AKÇAKOCA ZİRAAT OASI ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRDİ
AKÇAKOCA
15 Kez Görüntülendi.
AKÇAKOCA’NIN KÖYLERİNDE İÇME SUYU ÇALIIŞMALARI DEVAM EDİYOR