Kategoriler

EFTENİ VE GÜZELDERE İÇİN KOLLARI SIVADI

Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, konuk olduğu Öncü TV’de yayınlanan “Kitabın Ortasından” programında, Gölyaka’nın gözde bir turizm kenti olması için 500 günde neler yaptığını detayları ile anlattı. Tesisleşmeye gidildiğinde yanı başımızdaki Kartalkaya’yı sollamasına kesin gözüyle bakılan Kardüz Yaylası’nı kış turizmine kazandırmak için ince eleyip sık dokuduğunu vurgulayan Demircan, “Bir toplantıda Turizm Bakan Yardımcım Sayın Nadir Alparslan beyefendiye “Kardüz’ün tahsisini istiyorum Sayın Bakanım” dedim. Ben Kardüz’e irade koydum, iradesini görmediğim kişiyle Kardüz’e çıkmam.” diyerek net konuştu. Ayrıca Efteni kaplıca suyunun değerlendirilmesi için atıl durumdaki oteli “Gölyaka Efteni Kaplıcası Sağlıklı Yaşlanma Merkezi”ne dönüştürmek ve Güzeldere Şelalesi’ne parmakla gösterilecek bir tesis kazandırmak için çalışmaların başladığını açıkladı.

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın hazırlayıp sunduğu, “Kitabın Ortasından” programına konuk olan Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, ilçede yürütülen çalışmalar, projeler ve yatırımlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kardüz Yaylası’nın kış turizmine kazandırılması noktasında, çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Demircan, yapılacak yatırımları bölgeye çekme noktasına gelindiğini ifade etti.

“Yatırımları Kardüz’e Çekme Noktasına Geldik”

Demircan, “Kardüz’le ilgili ilk defa bir irade ortaya koyduk, mera vasfından çıkıp hazineye devri noktasın 20 yıllık ot parasının yatması gerekir. Tahsisini aldıktan sonra Bakanlık’dan Gölyaka’ya burada yapılacak sosyal donatıların, kış turizme açılması noktasında girişimlerde bulunurum, o konuda ki yatırımları bölgeye çekme noktasındayız” diye konuştu. 

“Biz Gölyaka’nın Röntgenini Çektik”

Programda, belediye başkanlığına gelmesinin üzerinden geçen 515 günü değerlendiren Demircan, şu ifadelere yer verdi:

“515 günümüz geride kaldı. Gelmeden önce Gölyaka’da yapılması gerekenler ile ilgili az çok bilgimiz vardı. O yörenin çocuğuyuz, o yörenin sorunlarını biliyoruz. Fakat Gölyaka’ya geldiğimizde biliyorsunuz tasarruf tedbirleri ve mali disiplin içerisinde bir süreçti. Tevazu, gönül belediyeciliği sloganıydı AK Parti’nin. Bizim zaten esnaflıktan gelen, dinimizden gelen vecibeleri bunlar ve zaten yapıyoruz ama insanların da somut olarak görebileceği bir şeyler yapmak zorundayız. Bu bilinçle birlikte ekip arkadaşlarım ve meclis üyesi arkadaşlarımla birlikte, birim müdürleri arkadaşlarımla birlikte toplantılar yaptık. Birim müdürleri arkadaşlarıma tek tek alıp sordum açıkçası ‘Bana ne katarsınız? Sizlerle niye çalışayım? Gölyaka’nın geleceği konusunda yapmak istediğiniz ne vardı da yapamadınız? O yapmak istediklerinizi fırsat versem, destek olursanız Gölyaka’nın gelecek nesillerine güzel bir Gölyaka’yı bırakma noktasında kalıcı eserler bırakırız’ şeklinde… Değişik toplantılarımızda onlarla beraber istişarelerle ve bir de Gölyaka’nın hasta olursunuz hastaneye gidersiniz doktor sizi muayene eder ama sizden bir takım tahliller ister tomografi ister, filmler ister. Biz de Gölyaka’nın tomografisini, Gölyaka’nın röntgenini çektik. Gölyaka’da mahallerimizdeki insanların ana cadde üzerinde belediye etrafındaki güzellikleri arka mahallelere, arka sokaklara yansımadığı noktasında sorunlar çıktı. Yine gençlerimizin ihtiyaçları, sorunları çıktı. Pazaryeri sorunu zaten kanayan bir yaramızdı. Ve bunlarla ilgili, parklarla ilgili mahallelerde taksi duraklarımızla ilgili yine esnaflarımızla ilgili bir çok sorunların röntgenini çektik ve bunları belirli zamanlarda bir plan dahilinde sıraya koyarak Gölyakalılara sunmaya uğraştık.  Bu arada partime, teşkilatıma, Cumhurbaşkanıma, bakanlarıma özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum bakanıma sonsuz şükranlarıma sunuyorum. Her zaman bizleri yalnız bırakmayan milletvekillerime şükranlarımı sunuyorum. Her zaman onların desteğini yanımızda gördük. İl Başkanım Sayın Mustafa Keskin ve teşkilatım, ilçe başkanım komple AK Parti Teşkilatı her zaman için bizim de onlara yaklaşımlarımız hep olumlu onların da sağ olsun hiçbir zaman bizi desteksiz bırakmadılar.”

“Şeffaf Belediyeciliğe ve Paylaşımcılığa Önem Veriyorum”

Gölyaka ilçesindeki sivil toplum kuruluşları ve esnaflar ile aylık toplantı yaparak, istişarelerde bulunduğunu dile getiren Demircan, şeffaf belediyeciliğe ve paylaşımcılığa büyük önem verdiğini kaydederek, şu görüşlere yer verdi:

“Gölyaka’daki değişik sivil toplum örgütleriyle haftalık kahvaltı programları yapıyorum. Esnaflarla, sivil toplum örgütleriyle, partiye emeği geçmişlerimizle, berber esnaflarımızla, kahveci esnaflarımızla, muhtarlarımızla beraber aşağı yukarı yedincisini gerçekleştirdik. Aylık, haftalık kahvaltı toplantıları yapıp Gölyaka’da şeffaf belediyeciliği, paylaşımcılığı, onlara Gölyaka’nın günlük olarak aylık olarak yıllık olarak neler yaptık, onlarla her şeyi paylaşma noktasında devamlı istişarede bulunuyoruz. Bir sene bu kurum kimliğini, mali disiplini ve kurumsal altyapıyı oluşturma noktasında çok büyük gayretler sarf ettik. 18 Haziran 2019’da geldim iki ay sonra büyük bir sel felaketiyle karşılaştım. 500 günde yaptıklarımı saysam siz 500 günde bunları mı yaptınız diye hayrete düşersiniz.”

“Mazeret Üretmek İçin Gelmedik”

“Mazeret üretmek için gelmedik.” diyen Demircan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Fıtratımızda zaten çok şükür mazeret üretmek yok. Belediyecilik AK Parti ile birlikte belirli bir noktalara geliyor. AK Partili belediyelerimiz ayrım gayrım yapmadan, bizde bu düsturla birlikte ayrım gayrım yapmadan, siyasi düşünmeden çünkü 5 Nisan 2019’da biz siyasi kimliğimizi çıkarttık dedik. “Herkesin, her siyasi görüşte insanın belediye başkanıyız” şeklinde insanlara bunu hissettirerek çalışmalarımıza başladık. Şimdi vatandaşlarımız tabii hepsine teşekkür ettim, bilmeyenler için söylüyorum Gölyaka gibi, Cumayeri gibi, Gümüşova ve Kaynaşlı gibi, Çilimli gibi öyle 10 bin nüfuslu belediyelerin borçlanmadan bir ekskavatör alması imkansız. Bir ekskavatör 750-800 bin TL. 595 bin liraya bir çöp kamyonu, yine 1 milyona yakın kuka, vidanjör ve kanal açma ikisini bir arada yapan bir araç. Bunları belediyemize kazandırdık. 200 küsür adet çöp konteynerları yine Güzeldere Tesisleri işletirken oraya almış olduğumuz servis araçlarımız, yine konutlar bölgesine çalışırken üniversiteye giden öğrencilerim için almış olduğumuz minibüsler bir de belediyeye geldiğimizde bir yıl içerisinde ekskavatörümüz derelerde çalışması ile birlikte aynı zamanda otobandan 500 kamyon asfalt kırığı alarak mahallelerde bozuk olan yerlere sermek suretiyle çok çalışmamıza rağmen 340 bin litre mazot tasarrufu yaptık bir yıl içerisinde. 2 tane sıfır doblo aldık. Emniyetin, jandarmanın bir arabası var, “Emniyet, “Jandarma” yazıyor, kurumu temsil ediyor. Biz de belediyemizde zabıta yazan bir aracımız yoktu ve bir ticari araç aldık ve üzerine “Zabıta” yazdık. Gölyaka’nın başı sonu 1 kilometredir ama yayanda yürünebilir ama o mahalle aralarında kamu tüzel kişiliğini temsil eden benim personelim zabıtam, Zabıta yazan arabasıyla dolaşmasıyla burada bir kurum var burada bir zabıta var. Halka o kurumun kontrollüğünü ve Gölyaka’nın sorunlarıyla ilgilendiğini göstermesi gerekirdi. Bunları sağladık. Diğer aracımıza fen işleri, imar birimimiz haftanın belli günlerinde, görev taksimleri süresince kullanımlar yapıyorlar.”

Efteni Gölü İçin Olumlu Gelişme

Sadullah Ünsal’ın Efteni Gölü ile ilgili yürütülen çalışmalar ile ilgili sorduğu soruyu yanıtlayan Demircan, şu bilgileri verdi:

“Sağolsun Faruk Bey Bakanım seçim sürecinde buranın 45 milyona Uluova firmasına ihalesi yapıldığını fakat tasarruf tedbirlerine takıldığını ama bizim başkanlığımız sürecinde buranın bu projenin biteceğini söylediler. Biz de seçim süresince bu olayı vatandaşlarımızla bir paylaştık, bilgilendirdik. Fakat tasarruf tedbirleri var. Biz bazen toplandığımızda ilimizin önemli bir sorununu Cumhurbaşkanımıza getirelim diye sayın il başkanımızdan bir öneri geldi ve il başkanımız da bu Uluova firmasının sahibiyle bir yerdeki toplantıda karşılaşmış, “Burası 40-45 milyonluk bir proje, ihaleyi aldık ama devletimiz bize çok cüzi bir miktar para çıkartırsa şantiyeyi kurar, başlarız” demiş ve bunun üzerine sayın il başkanımız, bakanımız, bakan yardımcılarımızla görüşerek ve görüşme neticesinde olumlu sonuçlar aldı ve buranın başlayacağını söyledi. Para yatma konusunda kesin bir bilgim yok ama il başkanımız bu konuda bakanımızla, bakan yardımcılarımızla görüştüğünü biliyorum. Onlardan söz aldığını biliyorum. O firmanın hesabına para yatma konusunda bir bilgim şu an yok. Ama olumlu bir gelişmenin olduğunu biliyorum.”

Efteni Gölü ile ilgili yürütülen çalışmaların tamamlanmasının Gölyaka’nın yanı sıra Düzce’nin de kaderini değiştireceğini belirten Demircan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Düzce’nin de kaderini değiştirir. Orası hayvan türleri ve bitki türleri bakımından ender bir bölge. 150 çeşit kuş türünün olduğu bir bölge. Burası biliyorsunuz Milli Parklara bağlı bir bölge.  Sayın Valimiz oranın temizlenmesi noktasında, daha güzel bir alan kazanılması, iskelenin etrafının temizlenmesi noktasında Turizm Müdürü ve Milli Parklar Müdürüne bir çalışma yapmasını söyledi. Bu çalışmalar, orasının başlaması önemli ama hemen başlayacak, bu yıl başlayacak diye bir şey dersek yani orada etik olmaz. Çünkü o sürecin il başkanlarımız ile beraber bakanlık arasında ciddi bir şekilde takip edildiğini biliyorum. Ve olumlu sonuçlanacağını biliyorum.  “

“Güzeldere’ye Nefis Bir Tesis Yapıyoruz”

Güzeldere Şelalesi’nin Gölyaka Belediyesi’ne geçmesinin ardından, bölgeye sosyal tesis yapıldığını ve bu tesisin Gölyaka’ya örnek olacağını söyleyen Demircan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Orası Milli Parkların bir alanı. İşletmesi, tahsisi belediyede. İç turizmden yeteri kadar pay alamıyoruz. Gerçekten Türkiye’nin en uzun şelalesi. 135 metre yükseklikten, kayalar üzerinden akan bir su ve nefis bir manzara. Buranın turizm bölgesi olmamız münasebetiyle, geldiğimizde başka bir işletmeci vardı ve o işletmenin süresi dolmuştu. Ondan sonra Belediye bünyesinde kendimiz işletmeye karar verdik. Ve böyle olması da daha uygun oldu çünkü Belediye kar amacı gütmez.  Biz orada nefis bir 350 metrekarelik nefis bir sosyal tesis yapıyoruz. Demografik yapı itibariyle Kafkas kökenli, Karadeniz kökenli, Balkanlardan gelenler ve değişik coğrafyalardan gelen insanların barındığı bir bölge. He coğrafi bölgenin orada yemek kültürünü tadabileceği bir yer haline getireceğiz. Sabah kahvaltısı 35 lira. Kişi başı 35 lira ama çeşidi bol. Orada 6 tane daha eve başladık. Konaklama için insanlar 2-3 ay önceden, 1 ay önceden rezerv yapıyorlar. Garson ve aşçılar almak suretiyle buraları faaliyete geçirdik, 30 kişi daha ekmek yedi. Şimdi orada evler yaparsak insanlar gelir, onlara hizmet etme açısında 3-5 kişi daha çalıştırırız. Görevimiz değil ama gerekirse insanlara istihdam yaratma konusunda gayret gösteriyoruz.”

“Efteni Kaplıcası Sağlıklı Yaşlanma Merkezi Yapmak İstiyorum”

Efteni’de sağlıklı yaşlanma merkezi kurmak istediğini ifade eden Demircan, bu konu ile ilgili şunları söyledi:

“Güzeldere, Gölyaka Kültür Parkı, Kardüz Yaylası, Gölyaka’nın Değirmentepe, Aksu, Süleyman Bey, Açma Köy, Aksu deresinin kenarları, Kuyudüzü’ndeki gölet ve oradaki mesire yerleri, iskelemiz, Efteni Gölümüz, Melen’in kenarındaki o güzellikler ve Gölyaka bu bakımdan gerçekten zengin bir bölge. İradesini görmediğim kişiyle Kardüz’e çıkmam. Bursa’daki bir belediye başkanları toplantısında Turizm Bakan Yardımcım Sayın Nadir Alparslan beyefendiye “Kardüz’ün tahsisini istiyorum Sayın Bakanım” dedim. 2.’si güzel 1. sondaj yapacağımız yerden de debisi yüksek sıcaklığı yüksek su alırsak inanın Gölyaka’nın turizm ve tarım açısından kaderi değişecek. 500 kişiye istihdam yaratacak 500 hektarlık bir alan. Turizm alanında Efteni suyunun kullanılması, orada bir kaplıcamız var, bu öncelikle siyasilerimizin sorunu. Bunun çözülmesi noktasında hep birlikte irade ortaya koymamız gerekiyor. Çünkü on senedir orada milli bir servet atıl bir şekilde yatıyor. Sistem sağlıklı yaşlanma merkezlerine dönüyor. Bizim Gölyaka Efteni Kaplıcası Sağlıklı Yaşlanma Merkezi olarak çok önemli. Buradan yatırımcılara da sesleniyorum Sağlıklı Yaşlanma Merkezi Avrupalı turizm acenteleri ileride Avrupalı yaşlılarını, emeklilerini buralarda 3-4 ay getirip yayları gezmek suretiyle, seralarda domates salatalık toplamak suretiyle ve buradaki kaplıcanın sularından faydalanmak suretiyle buranın cazibe, Sağlıklı Yaşlanma Merkezi olma noktasında çok önemli bir yer olduğunu vurgulamak istiyorum. Kaplıcada çıkan su ve bizim Gölyaka’da Efteni Bölgesinde çıkan su da 2 bin 535 elementin olduğunu söylüyor İller Bankasında akademisyen aynı zamanda jeoloji mühendisi Ali Bey. Bunlarla ilgili çalışmalar yapmayı düşünüyorum. Efteni Kaplıca Suyu hakkında bir kitap hazırlatmayı düşünüyorum. Oranın cazibe merkezi olması konusunda bu kitap çalışmasını inşallah Düzceli bir yazarımızla ciddi olarak konuşmayı düşünüyorum.”

“Gölyaka 69 Belediyeden Birisi”

Gölyaka Belediyesinin doğa sporları ile ilgili Türkiye genelindeki 69 Belediye’den birisi olduğunu aktaran Demircan şöyle devam etti:

“69 belediye yürüyen şehirler koşan şehirler projesine üye oldu. O 69 belediyeden biri de Gölyaka Belediyesidir. Benim nasıl spora, bisiklete, doğaya ne kadar düşkün olduğum burada ortaya çıkıyor. Fatma Şahin bu 69 belediye başkanına birer bisiklet hediye gönderdi. Programımızı yaptık 16-22 Eylül arası hareketli yürüyen ve koşan şehirler kapsamında yine Gölyaka’dan Kültür Park Melen’e bir yürüyüş programımız var. Yine Gölyaka’dan Efteni Gölü İskelesine bir bisiklet planımız var. Yine bir günde farkındalık yaratmak amacıyla sıfır emisyon kapsamında Gölyaka Cumhuriyet Caddesi ila Fatih Caddesini trafiğe kapatacağız… Güzeldere yolunun 15 günlük bir çalışması var ondan sonra asfaltlamaya geçilecek.”

“500 Günde Ne Yaptık?”

Belediye Başkanlığı görevine gelmesinin ardından ilçede yaptığı çalışmaları da değerlendiren Demircan,  şunları söyledi:

“500 günde Gölyaka’ya neler yaptık; Kültür Park Sosyal Tesisi, 15 Temmuz Kültür Parkımızda mescit ve tuvaletler, engelsiz cafeler, Gölyaka Efteni Gölü’nün İskelesinin otopark düzenlemeleri, şehir tuvaletleri, sanayi tuvaletleri, YÖK Camii etrafında ki çevre düzenlenmeleri, otobüs durakları, 8 tane otobüs durağı yaptık, Cumakırı Mahallesi Sosyal Tesisi, Yazıbahar Mahallesi, Mezarlık Düzenlenmesi orada yapmış olduğumuz kilit parkeler, İlçemizde otopark düzenlemesi, Fatih Mahallesi kavşak çalışması, aydınlatma direklerinin süslenmesi, Cumhuriyet ve Fehmi Coşkun Caddesi yol düzenlemeleri projesi, şehir içi trafik sorunu, online ödeme sistemine geçtik, içme suyu tarifisinde yüzde 20 indirim yaptık, araç teminleri yaptık. 20 bin ton asfalt çalışması yaptık. Maske üretimi yaptık. Gençlik Merkezi için 1 milyon 400 bin TL paramız ve yerimiz hazır. Güzel bir proje olması için mücadele ediyoruz. Pazaryerimizin çok güzel bir projesi var, Pazaryerimiz ihaleye çıktı, Pazaryerimizin ihalesi 5 milyon 500 bin TL parası da hazır ama biz Gölyaka’yı gelecek nesillere çok borçlandırmayalım diye daha düşük fiyatta mal etme konusunda bazı değişiklikler yaparak Pazaryerimizin ihalesine çıkacağız.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
DÜZCE
9 Kez Görüntülendi.
KAR YAĞIŞI KAPIDA…
DÜZCE
8 Kez Görüntülendi.
KIZILAY DÜZCE ŞUBESİ SESSİZLİĞİNİ BOZDU…
DÜZCE
4 Kez Görüntülendi.
TONYALI, HIZEL, ÇOŞKUN AKYOL’UN CENAZESİNDE YOKTULAR
AKÇAKOCA
8 Kez Görüntülendi.
AKÇAKOCA ZİRAAT OASI ÜRETİCİLERİ BİLGİLENDİRDİ
AKÇAKOCA
13 Kez Görüntülendi.
AKÇAKOCA’NIN KÖYLERİNDE İÇME SUYU ÇALIIŞMALARI DEVAM EDİYOR
AKÇAKOCA
11 Kez Görüntülendi.
KÖY YOLU DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLDİ
ASAYİŞ
11 Kez Görüntülendi.
TUTUKLANARAK ÇİLİMLİ KAPALI CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ
GÜNDEM
13 Kez Görüntülendi.
O SÜRE UZATILDI…
AKÇAKOCA
9 Kez Görüntülendi.
AKÇAKOCA’DA VATANDAŞLARLA SOHBET EDİP, ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
DÜZCE
9 Kez Görüntülendi.
“KIZILAY BAŞKANI HALİL AYDIN AÇIKLAMA YAPMALI”