Düzce’de Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde şehir merkezinde vatandaşların yoğun olarak gittiği yerler seyyar satıcılar ile doluyordu. Düzce Seyyar ve Pazarcılar Odası kayıt dışı satısı önlemek ve seyyar satıcılara bir düzen getirmek adına Krempark arkasında bulunan boş arazi tahsis edildi.
Konu ile ilgili olarak Düzce Seyyar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mustafa Akkaş değerlendirmelerde bulundu. Aynı konu ile ilgili olarak DESOB Başkanı da değerlendirmelerde bulunmuş ve çok sert ifadeler kullanmıştı. Aynı şekilde Akkaş’ta sert açıklamalarda bulundu. Ekmeklerine en uzananın elini, dil uzatanın dilini koparacaklarını söyledi.
“Kayıtlı sistem oluşturuyoruz”
Akkaş, “ Düzce Seyyar ve Pazarcılar Odası olarak üyelerimize tertip ettiğimiz ucuz satış yapma imkanı sağlamak ve Düzce’de kayıt dışı satış yapma adına FETÖ’cü ve PKK’lıların mallarını satmalarını önlemek adına kayıtlı bir sistem oluşturuyoruz. Toplam 120 adet Düzce esnafımız tezgah açarak ekmeğinin peşine düşecek, ayrıca Düzceliler ucuz mal alacaklar. Hem vatandaş hem satıcılar kazanacak” dedi.
“Şehir içine tezgah açma yasağı getirdi”
Akkaş, “ Kurduğumuz alana tezgah açmak isteyenler için bazı şartlar var. Bunlar Düzce Vergi dairesin vergi kaydı olacak, 27 Meslek odasından birine kayıtlı olacak, esnaf olacak, Düzce’nin esnafı burada tezgah açabilecek. Bizim burada alanı kurmamızdaki amaç şehir merkezinde bulunan alanlara tezgah açmasını önlemek içindir. Bizler şehir içinde tezgah açma yasağı getirdik. Kayıt dışı iş yapanlar istedikleri gibi, kafalarına göre tezgah açamayacaklar. Sokaklarda işportacı dediğimiz zihniyet kalmayacak. Düzce Belediyesinden 20 kişilik zabıta, İl Emniyetinden sivil ve mali polisler, odamız tarafından görevlendirilen Özel Güvenlik sokakları güvence altında tutacak, tezgah açanlara kanunu yaptırım uygulayacaklar. Vergi cezası, yanında sigortasız işçi çalıştırdığı için sigorta cezası gibi yaptırımlar uygulanacak” şeklinde konuştu.
“Toplam 28 bin lira maliyeti var”
Akkaş, “ Biz burayı festival ortamı oluşturmak için yaptık. Elektrik, tezgahları kurduğumuz maliyetler, 35 bin adet ilçe ve merkezde broşür, büyük reklam panolarının, 150 bin kişinin telefonuna mesaj gidecek, tanıtım maliyetleri 18 bin lira harcandı, ayrıca İl Özel İdaresine tahsis edilen alan için 10 bin lira kira bedeli olmak üzere toplam 28 bin lira harcama yaptık. Bu yapılan masraflar tezgah açanlara eşit bir şekilde taksim edildi. 300’er lira ile makbuzlu bir şekilde satıcılardan bağış adı altında ücretler alınıyor. Bu toplanan paralar ile harcaması yapılan kalemlerin ödemeleri yapılacak. Toplam 10 esnaftan ücret alınacak” ifadelerini kullandı.
“El uzatanın elini kırar, dil uzananın dilini koparırım”
Akkaş, “ Bizler sosyete pazarı adı altında Düzce’de FETÖ’cü ve PKK’lıların mallarını sattırmayacağız. Bizim ekmeğimiz bizlerin namusudur. Bizim namusumuza el uzatanın elini kırar, söz söylemeye kalkanın da dilini koparır seçim sloganımızdı. Bizler namusumuza el uzatanların elini kırmaya yemin ettik” dedi.
“Tek yolu kayıt dışını önlemek”
Akkaş, “ Düzce’de hiçbir kayıt dışı esnafa da tezgah açtırmayacağız. Kayıt dışıyla mücadele etmek için ben başkan oldum. Bizler konu ile ilgili olan ve devlet tarafından temsil edilen makamlardan bu mücadelemizde destek bekliyoruz. Kayıt dışını, vergi kaçakçılığını, FETÖ ve PKK’lıların gelirini önlemek istiyorsak birlikte hareket ederek önlem alacağız. Kayıtlı esnafı mutlu etmenin tek yolu kayıt dışı faaliyet gösterenleri önlemektir. Bizlere üvey evlat muamelesi yapmasınlar. Bizler belediyeden ve valilikten kanunu şartlar altında istediğimiz yerleri, boş alanları versinler. Bizler kiralama tarzı değil bizim olanı biz istiyoruz. Bizim olanı bizler kimseyle paylaşamayız. Bizler ekmeğimizi kazanmanın, vatandaşlarımıza ucuz mal satmanın derdindeyiz” dedi.