Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Konferanslar Serisinin 24’üncüsünde “Türk Fındığı Doğal Popülasyonlarında Genetik Çeşitlilik ve Gen Koruma Stratejileri” adlı konferans düzenledi.
Orman Fakültesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Fakülte Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Necmi Aksoy, Yrd. Doç. Dr. Akif Keten, öğretim elemanları ve öğrenciler katılım sağladı.
Konferansta yaptığı sunumda; Ülkemizde Türk fındığı olarak 16 popülasyonun tespit edildiğini dile getiren Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatih Temel, her popülasyondan 20 farklı yaprak alarak DNA (genetik) çalışmalarının yapıldığını ifade etti.
Ülkemizdeki fındık popülasyonun genetik çeşitlilik bakımından iyi bir derecede bulunduğu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Temel, popülasyonlar arası farklılaşmanın ve gen akışının zayıf olduğunu dile getirdi. Sivas ve Uşak illerinde de fındık popülasyonlarının bulunduğunu belirten Temel, bu illerde meşe ve ardıç ağaçlarıyla bir arada Türk fındığının yetiştiğini tespit ettiklerini sözlerine ekledi.
Türk fındığının ekonomik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Fatih Temel, odun bakımından da işlemesi kolay, kullanışlı bir ağaç olduğu için bu fındığın değişik alanlarda kullanıldığını ifade etti.
Bugün gelinen popülasyon çeşitliliğinin milyonlarca yıl sonucu oluştuğunu ve günümüzdeki popülasyonun korunmasının önemli olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Fatih Temel, bölgedeki ağaçların örneklendirilerek belirli yerlerde yetiştirmek üzere çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Fatih Temel’e yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.