Kategoriler

“ÜRETİCİLERİN İLAÇLAMAYA ÖZEN GÖSTERMESİ LAZIM”

Düzce’de fındık bahçeleri, istilacı bir tür olan kahverengi kokarca zararlısının tehdidi altında. Özellikle son dönemde fındık bahçelerinde yoğun bir şekilde görülen kahverengi zararlısı, verim ve rekolte kaybına yol açarak, üreticilere büyük zararlar veriyor. Konuya İlişkin Öncü Haber’e özel açıklamalarda bulunan Düzce Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz, zararlı ile mücadelenin, ilgili paydaşların ortak çalışmalarıyla yoğun bir şekilde devam ettiğine değinerek, “Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Ziraat Odası olmak üzere muhtarlarla beraber iyi çalışmalar yaptık. İlk etapta metruk binalar, kullanılmayan binalar, ahırlar ve samanlıklar şu an ilaçlanıyor. Muhtarlarımız bu konuda çok duyarlı, yardımcı oluyorlar. Biz ziraat odaları olarak ücretsiz ilaç dağıtımı da yaptık. Biz de bu işin içindeyiz çiftçimizle sürekli görüşüyoruz, işin ciddiyetini anlatıyoruz. Çünkü kahverengi kokarca çok zararlı bir böcek” ifadelerine yer verdi.

Düzce’de, fındık üreticilerinin korkulu rüyası haline gelen ve mahsüle verdiği zararla üründe verim kaybına yol açan kahverengi kokarca zararlısına karşı, Düzce Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Düzce Belediyesi ve Düzce Ziraat Odası tarafından, çiftçileri bilgilendirme ve ilaçlama çalışmaları devam ediyor.

Bu kapsamda Öncü Haber muhabirinin sorularını yanıtlayan Düzce Ziraat Odası Başkanı Aydın Topuz, Kahverengi Kokarca zararlısının 2025 yılında ve sonraki yıllarda büyük bir problem oluşturacağına dikkat çekti. İlgili paydaşlar ile zararlıya karşı mücadele çalışmalarının devam ettiğine değinen Topuz, çiftçilerin yapılan çalışmalara topyekün destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. 

“Karşımızda topyekün mücadele gerektiren bir haşere var”

Kahverengi kokarca zararlısına karşı yapılan çalışmaları anlatan Düzce Ziraat odası Başkanı Aydın Topuz, “Kahverengi kokarca Düzce için 2025 yılında ve sonraki yıllarda büyük bir problem oluşturacak. Bununla ilgili güzel çalışmalar var. Tarım ve Orman Bakanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Düzce Valiliği, Düzce Belediyemiz, Düzce Ziraat Odamız olmak üzere muhtarlarla beraber iyi çalışmalar yaptık. İlk etapta metruk binalar, kullanılmayan binalar, ahırlar ve samanlıklar ilaçlanıyor. Muhtarlarımız bu konuda çok duyarlı, yardımcı oluyorlar. Biz ziraat odaları olarak ücretsiz ilaç dağıtımı da yaptık. Biz de bu işin içindeyiz çiftçimizle sürekli görüşerek, işin ciddiyetini anlatıyoruz. Çünkü kahverengi kokarca çok zararlı bir böcek. Direkt meyveyle besleniyor, sadece fındık değil. Düzce’nin mısırı, şekerpancarı, diğer sebzelerimiz, seralarımız hepsine zararlı olacak ve önlem alınması gereken bir böcek. Sen ilaçladın, komşun ilaçlamadı yetersiz. Topyekün, toplu mücadele gerektiren bir haşere var karşımızda. Bununla ilgili şu an ilaçlamalar devam ediyor” ifadelerini kullandı.  

“Çiftçilerimizin ilaçlamaya özen göstermesi lazım”

Çiftçilerin ilaçlama çalışmalarına özen göstermesi gerektiğine vurgu yapan Topuz, “Havalar ısınmaya başladığında, ısılar 14-15 dereceye çıktığında metruk binaların tekrar ilaçlanması lazım. Kış uykusundan yorgun halde uyanacak, uçmaya hazırlanırken temas yoluyla bunu değdirebildiğimiz kadar bol ilaçlamayla değecek ve ölecek. Ölmese de en azından araziye ulaştığında bitkin düşecek. Haziran sonu temmuz başı gibi ilaçlama gerekiyor, topyekün bütün çiftçilerimizin buna çok önem göstermesi lazım. Bu şekilde bir ilaçlama yaparak ,gerekirse üçüncü İlaçlamayı da yapacağız. Ziraat Odası olarak Bir ekip kuracağız ve ilaçlamanın içinde olacağız. Gerekli ilaçlama belgelerini aldırıyoruz. Tarım müdürlüğümüz sağ olsun, yardımcı oluyor. Bu belgeyi alacağız diplomasıyla birlikte çiftçilerimiz ilaçlamasını yapacak. Farklı çalışmalarımızda var, Düzce Üniversitesiyle görüşüyoruz. kapan sistemleri, yapışkanlar ve belirli tuzak sistemleriyle bunların da çalışmalarını yaptık. Yine köylerimize tuzaklar koyulacak, zararlı bu tuzaklara çekilecek, sadece bu tuzak olan bölgeler ilaçlanacak. Bana göre en az 3 yıl gibi uzun sürecek  bir çalışma” açıklamalarında bulundu.

“45 gün ibaresi bana göre çok yanlış bir açıklama”

Devletin fındık alım kapasitesini artırmasının, fiyat yükselmesinde etkili olabileceğini söyleyen Topuz, “Çiftçi bir kere bu durumdan çok üzgün. Açıklanan fiyata fındık satamıyor. Fındık 130 lira açıklandı ama fiyat 130 lirayı görmedi. Fındık bitti, 120 liradan tamamen tüccarın elinde olması, TMO’nun bu konuda, alım yapıyor ama yapmış olduğu açıklama, 45 gün ibaresi bana göre çok yanlış bir açıklama. Çünkü TMO 45 gün ödeme yapmak için beklemiyor ama 45 gün ibaresi kullanılıyor. Burada da şimdi çiftçi fındığını toplatmış parasını verecek, okul açılmış çocuğu okula gidecek, ailesinin masrafı var bununla ilgili para lazım. En azından TMO  devlet kurumudur, devlet bankası var. İşte burada çiftçi bir bankayla anlaşabilir. Çiftçimize oradan ön avans verilirse, çiftçimiz tüccara gitmez. Devletimiz daha çok alım yapabilir. Fiyat daha çok yükselir kısacası tüccarın elinde olduğu için fındık para yapmıyor” Şeklinde konuştu.

“Düzce’de şeker pancarı üretimi tekrar başlayacak”

Düzce’de şeker pancarı üretimi konusunda çalışmalar yapıldığını aktaran Topuz, “Düzce su tarım havzası seçildi. Tarım bakanımızın açıkladığı gibi, 2025 yılından itibaren bu havza içinde bizim ekmemiz gereken ürünler belli, zorunlu ekeceğimiz ürünlerde belli. Mesela Konya Ovası 2025 yılından itibaren mısır ekemeyecek. Bakanlık tarafından yasaklandı, bu da bizim için sevindirici bir olay. Düzce olarak mısır ekiyorduk, ürettiğimiz mısır para yapmıyordu. Şimdi büyük illerimizde ekilmediği zaman bizim çiftçimizin mısırı para yapacak. Alternatif olarak da eskiden Düzce’de şeker pancarı çok üretilirdi. Biz şimdi bunun çalışmasını yapıyoruz zorunlu ürün değişikliği yılında 2 yılda bir olacak devletimiz de bunu söylüyor 3. Yılda toplu olarak Düzce’ye şeker pancarı ektireceğiz.

“Her zaman çiftçilerin yanında olacağım”

Son olarak Öncü Haber mikrofonuna Ziraat Odası olarak 2025 yılı hedeflerini anlatan Topuz şunları söyledi:

“Yeni yılda bizim hedefimiz çiftçimiz. Ben çiftçimi yanımda görmek istiyorum, odam da görmek istiyorum. Çiftçimiz ve odamız birbirinden ayrılmış, kopmuş. Allah bana nasip ederse ben çiftçimle birlik olmak istiyorum. Çiftçimde sağ olsun bana bu desteği verdiğini görüyorum. Ben burada görevde olduğum sürece onlara elimden geldiği kadar yardımcı olacağım. Sorunlarını, problemlerini çözeceğim. Bunların sözünü veriyorum. 2025 yılında Düzce için, çiftçim için iki tane güzel projem var. İnşallah bunu da ileriki konuşmalar da toplantılar da söylerim. Şuan netleşmedi ama çiftçimizi çok mutlu edecek iki tane projemiz var.”

Haber: Zeki AŞIKOĞLU

Yorumlar

Daha Fazla Haber
DÜZCE
64 Kez Görüntülendi.
DÜZCE’YE ‘BÜYÜK!’ DOKUNUŞLARI VAR
EKONOMİ
5 Kez Görüntülendi.
“ÜRETİCİLERİN İLAÇLAMAYA ÖZEN GÖSTERMESİ LAZIM”
EKONOMİ
6 Kez Görüntülendi.
APARTMAN VE SİTE YÖNETİCİLERİ YENİ YIL İÇİN HAREKETE GEÇTİ
ASAYİŞ
11 Kez Görüntülendi.
KURAL İHLALİ YAPAN SÜRÜCÜLERE PARA CEZASI YAĞDI
AKÇAKOCA
7 Kez Görüntülendi.
TOPLANTIDA AKÇAKOCA’NIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
KAYNAŞLI
6 Kez Görüntülendi.
KAYNAŞLI İLÇESİNDE ANNELER UYUŞTURUCU KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
EKONOMİ
7 Kez Görüntülendi.
ÜRETİCİLERE KAHVERENGİ KOKARCA ZARARLISI İLE MÜCADELE YOLLARI ANLATILDI
DÜZCE
8 Kez Görüntülendi.
KAYMAKAM PİŞKİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELDİ
YIĞILCA
8 Kez Görüntülendi.
KAPANAN KÖY YOLU YENİDEN ULAŞIMA AÇILDI
EKONOMİ
10 Kez Görüntülendi.
ZİRAAT ODASI BAŞKANI TOPUZ'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA