8 Köyü tarım arazilerine bağlayan, bununla beraber Gölyaka Bölgesinden Beyköy OSB’ye ulaşımı sağlayan Paşakonağı Köprüsü, 23 Kasım 2022’de Düzce’de meydana gelen 5,9 şiddetindeki depremde hasar aldığı gerekçesiyle yıkıldı.
2023 yılının Şubat ayında yeniden yapılması için DSİ tarafından ihalesi yapılan köprü, 8 aydır yapılmayı bekliyor.
TARIM, SANAYİ VE EĞİTİM DURMA NOKTASINA GELDİ
Türlü gerekçelerle yapımına bir türlü başlanamayan köprünün oluşturduğu mağduriyet, bölgede hem tarımı, hem sanayiyi hem de eğitimi etkiliyor.
Bölgede bulunan 8 büyük köyün tarım arazilerine geçişini sağlayan köprünün yıkılmasıyla birlikte bölge halkı, tarlalarına giderek çiftçilik faaliyetlerini sürdürebilmek için kilometrelerce yol gitmek zorunda kalıyor.
Bununla beraber bölgeden OSB’ye giden işçi servislerinin de kullandığı bir güzergah olması nedeniyle servis sahipleri uzayan mesafeden dolayı artan maliyetleri gerekçe göstererek bölgeye hizmet vermek istemiyor.
Okul servislerinin de aynı mağduriyeti aylardır yaşadığını aktaran bölge halkı, en temel vatandaşlık hakları olan ulaşım ihtiyaçlarının kabusa dönüşmesinden dert yakınıyor.
ÖZEL İDARE GEÇİCİ KÖPRÜ YAPTI AMA…
Akıbeti adeta yılan hikayesine dönen köprünün oluşturduğu mağduriyeti biraz olsun hafifletmek için elini taşın altına sokan İGM Başkanı Fazlı Koç, Özel İdareyi devreye sokarak geçici köprü inşa etti.
Sağanak yağışların artmasıyla debisi artan melen suyuna dayanamayan geçici köprü yıkıldı sonra tekrar yapıldı ama yine yıkıldı.
KÖYLÜLER EVLERİNE GİDEMİYOR
Gelinen noktada köprünün yapımı için yürütülen çalışmalar esnasında alüvyon zemine sahip olan bölgede meydana gelen heyelan nedeniyle köyün ana giriş yolu ulaşıma kapandı.
Köyün tamamına ulaşımı sağlayan tek yolun da köprü yapımı sayesinde heyelanla yıkılmasına sitem eden köy sakinleri yetkililerden konuyla ilgili çözüm beklediğini ifade etti.
Öncü Haber Mikrofonu'na konuşan köy sakini Muharrem İnce şunları söyledi:
“Bizim şu an köyümüz de hasta çıksa ambulans, yangın çıksa itfaiye giremiyor. Arabalarımız şu an park halinde, tüpçü geldi evime giremedi benim. Hayvanlar mağdur, insanlar mağdur. Köprünün ayakları yapılırken, köye giriş yolu için hiçbir önlem alınmadan yapıldığı için, yol yıkıldı. Duvar çekilseydi, bu yol böyle yıkılmazdı. Köylü de böyle mağdur olmazdı. Talebimiz bir an önce köyümüzün girişindeki yolun yapılmasıdır. Köyün yolu olmamasına rağmen hiçbir çalışma ve faaliyet yok.”
Haber – Ahmet Çelik
Görüntü – Berkay Eray Aktaş