Piyasayı dengeleme rolünü iyi oynayamadığı ve alım kotası ile sıkı şartları nedeniyle fındık üreticisi tarafından eleştirilen Toprak Mahsulleri Ofisi, Düzce’de fındığın en çok üretildiği bölge olan Akçakoca Şefliği’ndeki alımları durdurdu. Ulusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran, TMO’nun yılsonuna kadar alımları sürdüreceğini açıklamasına rağmen alınan yersiz bir karar olduğunu söyleyerek tepki gösterdi.
‘YERSİZ VE ANLAMSIZ BİR KARAR’
Öncü TV’ye konuşan Başaran, “TMO, Akçakoca’da fındık alımını bugün itibariyle süresiz olarak durdurduğunu duyurdu. Sezon başında yılsonuna kadar fındık alımı yapılacağı açıklanmışken bu yersiz ve anlamsız bir karardır. Düzce’de fındığın en yoğun üretildiği bölge olan Akçakoca’da hala fındığını iyi bir fiyat umuduyla fındığını bekleten üreticilerimiz var.” dedi.
‘TMO TİCARİ BİR KURUM DEĞİLDİR’
TMO yetkilileriyle yaptığı görüşmede durdurma kararına gerekçe olarak fındık getiren üretici olmadığının gösterildiğini söyleyerek buna tepki gösteren Başaran, “TMO ticaret yapan bir kurum değildir. TMO piyasaya girerek fiyat dengelemesi yapması gereken bu hedefle de devreye sokulmuş bir kurumdur. Hal böyleyken ‘Ürün gelmiyor’ diyerek burayı kapatmak nasıl bir mantıktır?” diye sordu.
‘ÜRÜNÜN BEKLETEN ÇİFTÇİLERİMİZ VAR’
Akçakoca’da alımların durdurulmasının ardından Düzce’de sadece Çilimli’de alımların devam ettiğini söyleyen Başaran, “Akçakoca, Düzce’de fındık üretiminin en geniş şekilde yapıldığı bir yerken, üreticimiz biraz daha fazla kazanmak beklentisiyle ürününü bekletirken alınan karar yanlıştır, bundan acilen geri dönülmelidir” diye konuştu.
SİYASİLERE VE STK’LARA DESTEK ÇAĞRISI
TMO’nun Akçakoca’da alımı durdurmasının serbest piyasaya da olumsuz yansıyacağını belirten Başaran, “Ulaşabildiğimiz noktalara ulaştık. İktidarıyla, muhalefetiyle çiftçinin zararına olan bu karardan dönülmesi için destek bekliyoruz” diyerek siyasilere ve STK’lara çağrı yaptı.