AVUKATLAR ADAYLARA ÖNERİLERİNİ SIRALADILAR

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, Düzce Barosu'nun da aralarında bulunduğu 79 baro adına bir açıklamada bulunarak, tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarının dikkate almasını istediği taleplerini ve çözüm bekledikleri sorunlarını tek tek sıraladı.

AVUKATLAR ADAYLARA ÖNERİLERİNİ SIRALADILAR

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu, Düzce Barosu'nun da aralarında bulunduğu 79 baro adına bir açıklamada bulunarak, tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarının dikkate almasını istediği taleplerini ve çözüm bekledikleri sorunlarını tek tek sıraladı.

18 Haziran 2018 Pazartesi 15:32
AVUKATLAR ADAYLARA ÖNERİLERİNİ SIRALADILAR

79 baro adına açıklama yapıldı

 24 Haziran'da gerçekleşecek Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçimleri öncesinde Türkiye Barolar Birliği, hukuk camiası olarak çözülmesini istedikleri sorunlar ile taleplerini açıkladı. Düzce Barosu'nun da aralarında bulunduğu 79 baro adına tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarına yönelik yapılan yazılı açıklamada özetle şu istekler gündeme getirildi:

"Olumsuzluklar fevkalade ciddi boyutlara ulaştı"

"Avukat, vatandaşın savunma hakkının güvencesi ve temsilcisidir. Bu görevi dolayısıyla avukat, yargının birbirine eşit üç kurucu unsurundan biridir. Kurucu unsurluk statüsünün aşındırılması, yargının güvenilirliğini zedeler, keyfiliğe yol açar. Sözü edilen hususlara ilişkin fevkalade ciddi boyutlara ulaşmış olumsuzlukların giderilmesi, sadece avukatların adına değil, asli menfaatlerini gözettiğimiz 81 milyon vatandaşımızın da adına dile getirdiğimiz en temel talebimizdir. Bu çerçevede taleplerimizi 79 baro, 112 bin avukat ile aileleri, 25 bin stajyer avukat ve avukat bürolarında çalışanlar adına tüm cumhurbaşkanı ve milletvekili adaylarının dikkatine sunuyoruz:

“Avukata saldırı, vatandaşın savunma hakkına saldırıdır"

1. Avukatlık stajına giriş ve avukatlığa kabul, bir an önce sınav koşuluna bağlanmalıdır. 2. Öğretim üyesi ve eğitim kalitesi yetersiz olan hukuk fakülteleri kapatılmalı ya da öğrenci alımı durdurulmalıdır. Mevcutların seviyesi dünya standartlarına ulaşıncaya kadar, yeni hukuk fakültesi açılmamalıdır. Fakültelerin öğrenci kontenjanları, öğrenciler ile öğretim üyelerinin en sağlıklı şekilde ders yapabilecekleri makul sayılara indirilmelidir. 3. Son yıllarda avukatlara yönelik saldırılarda büyük bir artış görülmektedir. Avukata saldırı, vatandaşın savunma hakkına ve hak arama özgürlüğüne saldırıdır. Bu saldırıların önlenmesi ve sorumlularının bulunarak cezalandırılması amacıyla devletin yetkili tüm kurumları, en üst seviyede hassasiyet göstermelidir. 4. Avukatlık stajına girişin sınava tabi tutulması koşuluna bağlı olarak, staj kredisi, karşılıksız bursa dönüştürülmelidir. 5. Adalet hizmetinin vazgeçilmezi olan avukatlık hizmetlerinden alınan KDV'nin oranı makul seviyeye çekilmeli, vatandaşın savunma hakkını kullanması kolaylaştırılmalıdır. 6. Mesleğe yeni başlayanlar için, ilk beş yıl gelir vergisi muafiyeti getirilmelidir. 7. Adil yargılamanın ve sosyal devlet ilkesinin somut uygulamaları olan CMK avukatlığı (ceza soruşturma ve kovuşturmalarında adil yargılamayı sağlamak üzere avukatı olmayana baro tarafından avukat atanması) ve adli yardım avukatlığı (maddi durumu elverişli olmayana baro tarafından hukuk mahkemelerinde avukat atanması) hallerinde KDV, tamamen kaldırılmalıdır. 8. Çok zor şartlar altında ve büyük fedakârlıklarla sunulan CMK hizmetlerinde avukata ödenecek ücret, TBB Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne eşitlenmelidir. 9. Adli yardım için ayrılan bütçe yetersizdir. Meslektaşlarımızın ödemeleri 1-1,5 yıl geriden yapılmaktadır. Bu sebeple söz konusu adli yardım bütçesi yeni kaynaklar bulunarak yeterli hale getirilmelidir. 10. Özellikle dava şartı haline getirilen arabuluculukta başta iş uyuşmazlıklarında işçi tarafı olmak üzere, güçsüz olan tarafın avukatla temsili zorunlu olmalıdır. Avukatlık ücreti de, güçlendirilmiş olan adli yardım bütçesinden karşılanmalıdır. 11. Yıllardır mağdur edilen kamuda çalışan avukatların maaş ek göstergeleri en az 3600 olarak belirlenmelidir. 12. Serbest çalışan avukatların emeklilik hakları, hakim ve savcılara eşitlenmelidir. 13. Vatandaşların, barolar aracılığı ile avukat vekâletnamesi düzenletmesi mümkün kılınmalıdır. Bu düşüncelerle; seçimlerin milletimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz. Sıraladığımız sorunların çözümünün, tüm vatandaşlarımızın üstün yararına olacağını hatırlatıyoruz. Cumhurbaşkanı ve milletvekili adayları ile demokrasinin vazgeçilmez unsuru tüm siyasi partilere başarı dileklerimizi sunuyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.