ZİHA İLE DENEME İLAÇ ÇALIŞMASI YAPILDI…

Gümüşova İlçesinde, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele çalışmaları devam ediyor. Bugün Gümüşova Kaymakamı Selçuk Yosunkaya ve Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı’nın girişimleri ile fındık bahçeleri Zirai İnsansız Hava Aracı ile (ZİHA) deneme ilaçlama çalışmaları yapıldı.

ZİHA İLE DENEME İLAÇ ÇALIŞMASI YAPILDI…

Gümüşova İlçesinde, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele çalışmaları devam ediyor. Bugün Gümüşova Kaymakamı Selçuk Yosunkaya ve Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı’nın girişimleri ile fındık bahçeleri Zirai İnsansız Hava Aracı ile (ZİHA) deneme ilaçlama çalışmaları yapıldı.

14 Ekim 2021 Perşembe 17:59
ZİHA İLE DENEME İLAÇ ÇALIŞMASI YAPILDI…

Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeği ile en etkin mücadele çalışmaları Gümüşova ilçesinde yürütülüyor. Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı’nın girişimleri ile ilçeye köylerdeki mücadele çalışmalarında kullanılmak üzere bir traktör kazandırıldı. Traktörün yakıt giderlerini Gümüşova Kaymakamlığı üstlenirken, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele çalışmaları ilçe genelinde devam ediyor.

Bugünde zararlıyla mücadele çalışmalarına karşı ilçeye bağlı Elmacık Köyü’nde fındık bahçelerinin ZİHA ile deneme ilaçlama çalışmaları yapıldı. Eğer, denemeden olumlu sonuçlar alınırsa, ilçe genelindeki köylerdeki tüm fındık arazileri, ZİHA ile ilaçlanacak.

“ZİHA’nın maliyeti geleneksel ilaçlama yönteminden daha düşük”

Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, ZİHA ile yapılan ilaçlamanın, geleneksel ilaçlama yöntemine göre daha az maliyette olduğunu söyledi.  Çiftçilerin üretim maliyetlerini en aşağıya çekebilmek için çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Tavlı, Bizim bu konuda ki mücadelemizin ana temeli şu Düzce’de şuan da gerçekten işçi sıkıntısı yaşıyor üreticilerimizin en büyük problemlerinden birisi tarlada çalışacak genç nesil yok.  Bir holder ilacı 300 ile 350 lira arası vatandaşımız parayla ancak ilaç satabiliyor. Ortalama bir holder 5 dönüm yer ilaçlayacak. 15 dönüm bir yeri ilaçlayabilmesi için vatandaşımız 3 holder ilaç atması lazım. 3 holder ilaç ada 300 lira olsa 900 lira para vermesi gerekiyor.  Buda çiftçilerimizin üretim maliyetlerini oldukça yüksek geliyor. Bizim Çiftçiler olarak, üreticiler olarak en büyük problemlerden birisi üretim maliyetlerini aşağıya düşürmemiz gerekiyor. Biz üretim maliyetlerini ne kadar aşağıya çekersek, çiftçimiz o kadar daha çok para kazanacak. Verimi arttırmamız lazım, üretim maliyelerini aşağıya düşürmemiz lazım. Çiftçilerimizin sorunlarına baktığımız zaman.  Tabi biz şuan arkadaşlarla pazarlık içindeyiz” diye konuştu. 

“Ürünün cinsine göre uygun ilaçlar kullanıyoruz”

Tarımsal İlaçlama ve Bitki Analizi Şirketi Satış Koordinatörü Leon Biryoti ise, “Biz drone ile ilaçlamayı uzun zamandır yapıyoruz. Ağaçlarda, çeltik tarlalarında, açık tarlalarda ilaçlama yapıyoruz. Ama tabii geleneksel ilaçlamalarda çiftçilerimiz bugüne kadar holder ile ilaçlama yapıyordu. Fakat drone ile ilaçlama da bunun nasıl olduğunu bilemediler. Biz şöyle açıklıyoruz; Ziraat Mühendislerinin ekinin cinsine göre vermiş oldukları ilaç miktarını biz drone ile gerekli dekarlara uygun bir şekilde ilaçlıyoruz ve uygulama yapıyoruz” şeklinde konuştu.  

HABER: Savaş ARI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.