İmar yasasının 18. Maddesinin uygulama biçimi, kırsal bölgelerde ciddi krizlerin yaşanmasına neden oluyor. Sıklıkla gündeme gelen 18 imar krizinin bir örneği de Gölyaka’nın Fatih Mahallesi’nde yaşandı.
Öncü Haber’e ulaşarak seslerini duyurmak isteyen mahalle sakinleri, bu uygulamanın komşuları birbirine düşürdüğünü öne sürerek uygulamanın haksız olduğunu dile getirdi.
Herkesin arsasının birbirine karıştığını ifade eden mahalleli, bu sorunun belediyeden kaynaklandığı iddia ederek, sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyor.
Öte yandan iddiaya göre mahalle sakinleri belediyeye bu sorunu çözmesini talep ettiklerinde, belediyeden "mahkemeye başvurun" belediyelik bir durum yok cevabını aldı.
Şikâyetlerini Öncü Haber mikrofonlarında dile getiren Mahalle sakinleri, şu ifadeleri kullandı.
“Ben Gölyaka Fatih Mahallesi Muhtarı Ahmet Akın. Mahallemizde olan imar uygulaması uygunsuz bir biçimde uygulanmıştır. Belediyeye halkımız tarafından gidilmiştir. Belediye Başkanı; “Bunun dönüşü, çözümü yok. Siz kendi aranızda mahkeme yoluyla düzelteceksiniz” dedi.
Biz de diyoruz ki; “Sayın Belediye Başkanım burayı bozan sizsiniz buradaki sınırlar tamamen kaydı. İnsanlar 50 senelik komşularını mahkemeye verecek. Belediyenin yıkmış olduğu sınırlar yüzünden halk birbirine girdi. Ne ev yapabiliyorlar ne de başka bir şey yapabiliyorlar. Belediyenin bir an önce bunu düzeltmesi lazım. Bunu encümenlerine de söyledim. Düzeltme şansları yok. Seçim zamanı encümenleriyle beraber buraya geldi, seçimden sonra ben bunu düzelteceğim, 18’i kaldıracağım dedi. Şimdi de kaldıramayız böyle bir yasa yok diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sesleniyorum; “Sayın Bakanım, Gölyaka’nın imar işini bir an önce çözün, halk birbirine girdi. Komşularıyla kötü oldu”
“Ben Ali Öztürk, Vakıflar Bankası emeklisiyim. Anneden babadan kalma yerimi 18B Belediye Başkanı Yakup Bey istimlak etti. Sonra ben benim bu yolla ilgili ne kârım olduğunu sordum. Bana yol açıldığını söyledi, hiçbir şey vermedi. Mağdurum. Saygıdeğer Belediye Başkanı’nın bunları görmesi lazım. Burada 70 kişinin yeri kaydırılarak mağdur edildi.”
Başkan, şimdilik askıya aldığını söyledi. Seçimden sonra tekrar uygulayacak. Gölyaka 25 senedir Ak Parti’den belediye başkanı çıkardı. Bunu kaybetmek istemiyorlarsa, 18 uygulamasını bir an önce kaldırsınlar.”
“Ben Sami Yılmaz. Buna benzer ama daha ilginç bir yer var. Gölyaka’nın Pazaryeri’nde. 30 imzayla karşı koyduk ama yapmayacağız diye söz vermelerine rağmen yaptılar. Biz, yetkililerden Gölyaka’nın tamamıyla ilgili Gölyaka Belediyesi’nin soruşturulmasını istiyoruz.”
“Biz 3 kardeşiz. Burası hisseli bir yer. 320 bin TL kredi çektim ahır yaptırdım, hayvan aldım. Sayın Cumhurbaşkanı destek verdi. Bu ahır yıkılacağı için ben hayvanlarımı satmak zorunda kaldım. Bunlar çiftçiliği de bitiriyor. Belediye Başkanı seçim mitinglerinde “ben bu uygulamayı uygulamayacağım gerekirse iptal edeceğim” dedi. Şu an ben böyle bir şey demedim diyerek inkâr ediyor. Başkan Yardımcısı Niyazi Aydın da bunu doğruluyor hatta aralarında husumet olduğunu söylüyor.”
Bu yeri imar planına baktım ve aldım. Plana göre evimi yaptım. Bu uygulama gelince 2017 yılında belediyeye dilekçe verdim. Dilekçemi kale almadılar. Bizim evimizin arkasından yer alıyor. Belediyeye derdimizi anlattık. Su faturası gelince mesaj atıyorsunuz da bu yerler için neden mesaj atmadınız diye sorunca, belediye iptal ederiz diye bizi oyalamaya çalıştı. Mahkemeye verin diyorlar. Bu vatandaşlar ekmek bulamıyor, mahkeme açmak neredeyse 20- 30 bin TL.
25 yıldır AKP’den başka hiçbir partiye oy vermediklerini, tabiri caizse AKP’nin kalesi olduklarını ifade eden Fatih Mahallesi sakinleri, Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan’ın İmar Kanunu madde 18 uygulaması kapsamında uyguladığı haksız yaptırımlar neticesinde bugün AKP’den hiçbir siyasiyi bu mahalleye sokmayız noktasına geldi. Bu mahalleli hakkı olmayan hiçbir şeyi talep etmemekle beraber kendi haklarından feragat ederek belediyeye belirli şartlar ve uygulamalar dâhilinde vermeyi kabul ettikleri yerlerini geri istiyor.”
Ben Selçuk Coşkun, yeni 18 uygulamasında belirlenen işaret benim evimin duvarına geliyor. Diğer sınır da diğer komşumuzun sınırına geliyor. Sokağın genelinde 2-3 metrelik bir kayma mevcut. Aynı zamanda benim evin arka tarafındaki ev sahibinin, benim evimin içerisinde 25 metre kare yeri var. O şahıs da benden yerin parasını istiyor. Yani kendi yerimi tekrar para vererek satın alacağım.
1200 metre kare yerim gidiyor. Ben buradan kimsenin yerini istemiyorum. Ben adamın dişiyle tırnağıyla aldığı yerini çoluk çocuğuma vermem. Haram yedirmem!”