Türkiye İstatistik Kurumu'nun ihracat oranlarına dayalı büyüme rakamlarını doğrulayan Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bıyık, ekonomideki başarıya "OSB"yi adres gösterdi.
Şehirimizin 'sanayileşmedeki yatırım ve istihdam sahası' denkleminde organize sanayi bölgelerini işaret ederek, TÜİK rakamlarından fazlası olduğuna, farklı bir ifadeyle ihracatın yüzde 30'dan daha fazla bir oranda grafik çizdiğine değindi.
"GERÇEK İHRACAAT 1 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE"
Başkan Bıyık, vergi kaydını Düzce'ye tescilleyen üretici grubuyla, merkezi farklı bir ilde kayda alınan fakat üretim merkezi kentimizde yerleşkelenen firmaların, dış ticaret değerlerinin TÜİK verilerinde aynı kategoride açıklanmadığına dikkat çekerek, "Düzce’de ihracat yapan birçok firmanın vergi kayıtları Düzce’de değil. Düzce’de 474 ihracatçı firmamız var ama bunlardan büyük firmalar başta olmak üzere birçok firmanın kaydı İstanbul’da, Gebze’de ya da farklı bir yerde. TÜİK’in açıkladığı o oran Düzce’de vergi kaydı olan firmaların üzerinden yapılan bir istatistik. Bugün 2022 yıl sonu rakamlarına göre, aslında Düzce’nin ihracat rakamı 1 milyar Dolar’ın üstündedir. Vergi kaydıyla alakalı, TÜİK Düzce’de vergi kaydı olanları hesapladığı için böyle bir rakam çıkmış fakat burada vergi kaydı olanlar için de bu bizim için onurdur. Bunun sebebi de geçen yılın ocak ayı içinde organize sanayilerimizde fabrikalar faaliyete geçti. Faaliyete geçen fabrikaların birçoğu ihracata çalışıyor veya ihracata çalışan fabrikaların imalatçısı, alt fasoncusu gibi çalışıyorlar. Bu da doğal olarak bu rakamları oldukça yukarıya çekmekte. Allah izin verirse, önümüzdeki dönemde açılacak olan yeni organize sanayiyle birlikte Düzce gerçekten bölgenin sanayiyle birlikte parlayan yıldızı olmaya aday bir il. İnşallah bu organizelerin de faaliyete geçmesiyle birlikte bu rakamlar çok çok daha büyük seviyelere ulaşacaktır diye düşünüyoruz." dedi.
ESNAF DA KAZANIYOR, VATANDAŞ DA!
Son yıllarda şehrimizde sanayileşme yönünde büyük adımların atıldığını da aktardı Başkan Bıyık. Dış ticaretteki yükselişin 'şehir içi ekonomi'ye de birinci faktörde istihdam, ikinci faktörde ticaret alanında yön verildiğine dair detay geçerek, "Ekonomiye organizelerin büyük bir katkısı var. Birincide istihdam yaratıyorlar. Orada çalışan işçi oradan bir maaş alıyor, birinci safhada Düzce’nin esnafına bu parayla harcama yapıyor. Bu, ekonomide döngünün çevrilmesinde büyük bir unsur. İkincisi, fabrikaların farklı ihtiyaçları var. Servis, yemek, kıyafet gibi. Bu konularda da birçok fabrika, Allah razı olsun Düzce ile çalışmayı tercih ediyor. Bizim zaman zaman yaptığımız ziyaretlerde fabrika genel müdürleri, fabrika sahipleri de tercihlerini Düzce’den yana kullanıyor. Alışveriş yönüyle telkinde bulunuyoruz. Bu da Düzce’nin ekonomisine büyük bir hız kazandırıyor. Ne kadar fazla fabrika olursa, istihdam artar. Düzce’nin ekonomisinin canlanacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.
İTHALATIN ÇÖZÜMÜ, KÜMELEŞME PROJESİ!
'Oda'nın sanayide ithalatı sınırlandıracak yeni dönem aktivayonunun uygulamaya alındığını paylaştı Başkan Bıyık ve "Kümeleşme Projesi"ne açılım kaydetti.
"Ham maddeler dışarıdan geliyor. kümeleşme yaptırıyoruz. Fabrikaları birbirleriyle tanıştırıyoruz. Birbirlerinden ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için çeşitli programlar oluşturuyoruz" sözleriyle etkin projede sanayiciler arası akışı sağladıklarına değinen Bıyık, "Bir organizenin içinde kurulmuş iki fabrikanın aslında birbirlerinin ihtiyaçlarını görecek üretimler yaptığını fakat birbirlerinden haberi olmadığını tespit ettik. İki sanayici arasında köprü olmaya çalışıyoruz. Bu da bizim için önemli. Oda olarak biz de buna önderlik yapmaya çalışıyoruz ve geliştirerek devam edeceğiz." diye konuştu.