Düzce değerleri ve dengeleri Prof. Dr. Çakar’ın dört yıl daha Düzce’de hizmet etmesinin gerekliliğine işaret ediliyor.
Düzce Üniversitesi’ni 4 yıllık görev süresi boyunca bölgesel ve uluslararası alanda herkese tanıtan Çakar, görevde olduğu süreç boyunca birçok yenilikleri de Düzce Üniversitesi’ne kazandırdı. Akademisyen kadrosu, öğrenci kapasitesi, eğitim kapasitesi gibi çeşitli alanlarda gelişime katkıda bulunan Çakar 4 yıllık hizmet sürecinde şu gelişme ve yenilikler yaşandı;
Üniversite kapasitesi arttırıldı
Düzce Üniversitesi kurulduğu 2006 yılında 5359 öğrenci sayısına sahipken 2015-2019 yılları öğretim yılında öğrenci kapasitesi 30.000’e ulaştı.
2015-2016 yılında 101 olan lisans ve ön lisans bölüm ve program sayısı 2018-2019 eğitim-öğretim yılında 123’e yükseldi.
2015-2019 yılları arasında lisans, ön lisans, yüksek lisans, doktora alanlarına 63 yeni bölüm ve program kazandırıldı.
Uluslararası öğrenci programları olan Mevlana, Erasmus, Mou ve Farabi ile 2015-2016 yılları arasında toplam 186 öğrenci yurt dışına gönderildi.
Üniversite birimleri tarafından talep edilen demirbaş ihtiyacı 2018 yılında önceki yıla göre yaklaşık %50 artımı ile birimlerin ihtiyaçları karşılandı.
9,1 milyon TL bütçe MARKA desteği ile kullanılmıştır
Üniversitenin bulunduğu bölgeyi kapsayan kalkınma ajansı olan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen toplam proje sayıları 2015 yılında 7 proje iken 2018 yılında 10 proje sayısına ulaşılmıştır. 2018 yılında yaklaşık 9,1 milyon TL bütçe MARKA desteği ile kullanılmıştır.
Düzce Teknopark’ta 98 Ar-ge projesi yürütülmekte
Düzce teknopark teknoloji geliştirme bölgesi 2010 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla kamu, yerel yönetim ve Düzce’de faaliyet gösteren özel sektör kurumlarının sahiplendiği geniş katılımlı 32 ortakla kurulmuş ve 1 Nisan 2011 tarihinde resmi olarak faaliyete geçmiştir. 2016 yılında faaliyete başlamıştır. Düzce Teknopark’ta yer alan 66 firma tarafından 98 Ar-ge projesi yürütülmektedir.
Önemli toplantılara ev sahipliği yaptı
İstanbul- Ankara yüksek hızlı tren hattında güzergah seçiminin çok yönlü analiz edildiği, japon akademisyenlerin ve sanayicilerin katılığı toplantıya Düzce Üniversitesi ev sahipliği yaptı.
Üniversite kurulduğu 2006 yılından itibaren yapılaşmaya önem vermiş, 2014 yılından itibaren sağlık, sor ve eğitim alanlarına yönelik yatırımlara devam etmiştir. 2018 yılı itibariyle 177 bin metrekare eğitim ve idari alan, 49 bin metrekare sağlık alanı, 7 bin metrekare sosyal alan ve 13 bin 700 metrekare spor alanı olmak üzere toplam 247 bin metrekare kapalı alana ulaştı.
Çevre ve Sağlık alanlarında ihtisaslaşmayı stratejik hedef olarak belirledi
Yükseköğretim Kurulu ve Kalkınma Bakanlığı’nın başlattığı “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında ihtisas üniversitesi seçilen Düzce Üniversitesi, bu proje başlamadan önce 2014 yılında senato kararı ile Çevre ve Sağlık alanlarında ihtisaslaşmayı stratejik hedef olarak belirlemiş ve bu hedefe 2015-2019 Stratejik Planı’nda yer vermiştir.
İhtisaslaşma alanı olarak ’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ ve ‘Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı’ gibi alanlarda çalışmalara başlamış ve gelinen süreçte önemli bir mesafe kat etmiştir.
Projelerle Düzceli çiftçiler bilgilendirildi
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp için farklı alanlarda faaliyet gösteren firmalar ve kurumlar ile iş birliği sağlamak üzere çalışmalar yürütüldü. Program kapsamında yürütülecek faaliyetler planmış ve Düzce’nin gönüllü olan köylerine ziyaretler gerçekleştirildi. Yapılan ziyaretlerde program hakkında Düzceli çiftçiler bilgilendirildi.
Öğrencilere ücretsiz faaliyetler sunuluyor
Öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmeleri, yeni ilgi alanları kazanmaları ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amaçlarıyla öğrencilerden gelen talepleri de göz önünde bulundurarak birçok alanda her yıl ücretsiz kurslar düzenlenmekte. Ayrıca üniversite içi ücretsiz ring seferleri, sertifikalı bay ve bayan cankurtaran kursu, öğrenci buluşmaları kantin ve yemekhane buluşmaları, uzaktan eğitim merkezi gibi imkanlar sunuyor,
“Açık Kapı” ile tüm sorunlara çözüm bulunuyor
Üniversite tarihinde bir ilk olan “Açık Kapı” Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar tarafından başlatılan her ayın ilk Pazartesi günü üniversite akademik ve idari personeli, öğrencileri ve çalışanları başta olmak üzere sorunlarını, eleştirilerini sunma fırsatı buluyorlar.
Üniversite tarihinde bir ilk olan “Açık Kampüs” ise üniversite-şehir iletişimini, Düzcelilerin şehrin üniversitesini daha iyi tanımalarına fırsat sağlamak amacıyla başlatılan uygulama ile Düzce Üniversitesi sosyal bir faaliyeti daha hayata geçirdi.
“Temiz Üniversite Temiz Düzce”
Sadece eğitim ve öğretim alanlarında değil, sosyal sorumluluk faaliyetlerinde de öncü olan Düzce üniversitesi, her ayın son Cuma günü gerçekleştirdiği “Temiz Üniversite Temiz Düzce” etkinlikleri ile çevre temizliği konusunda sosyal farkındalık oluşturdu.
Düzce’de birçok konuda farkındalık oluşturdular
Eğitim- öğretim faaliyetleriyle birlikte sosyal alanlarda yaptığı çalışmalarla yaşadığı çevreye ve topluma katkı sağlayan Düzce Üniversitesi, 2015-2019 yılları arasında birçok sosyal sorumluluk faaliyeti gerçekleştirildi. Birimler ve öğrenci toplulukları tarafından kadına yönelik şiddet, uyuşturucuyla mücadele, okullara eğiti materyal desteği ve denetimli serbestlik yükümlüleri için yapılan programlar bunlardan bazıları.