Düzce’de ilkbaharın gelmesi ile birlikte doğada mantarlar çıkmaya başladı. Bu durum, mantar zehirlenmeleri riskini de beraberinde getirdi.
Mantar zehirlenmelerine karşı açıklamalarda bulunan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, vatandaşları bilmedikleri mantarlardan uzak durmaları konusunda uyardı.
Yılmaz yaptığı açıklamada, “Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebiliyor. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve vatandaşın da bu mantarlara çokça rağbet ediyor. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır” dedi.
“Zehirlenme belirtileri taşıyan vatandaşlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı”
Mantar zehirlenmesi belirtileri taşıyan vatandaşların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Zehirlenme belirtileri olarak, mantarda bulunan zahirin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabiliyor ve çeşitlilik gösterebiliyor. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebiliyor.” diye konuştu.
HABER: Savaş ARI