Uzun süren proje çalışmaları ardından 2016 yılında açılışı yapılarak hizmete başlayan Düzce Şehirlerarası Otobüs Terminali, şehri dışı ve ilçelere ulaşımda merkez haline getirilmişti.
Bütün ilçe ve belde otobüslerinin bir araya toplandığı terminal bazı şoförlerin ise şikayetlerine yol açmıştı. Gittikleri yolun uzaması ve trafikten dolayı kalkış saatine kadar terminale ulaşamamaları sonrasında duruma bir düzenleme getirilmiş ve otobüsler Kiremitocağı Mahallesi’nde bulunan eski terminale gönderilmişti.
Trafik sorunu çözülünceye kadar burayı kullanması uygun görülen otobüs şoförlerinin, Çevre Yolu’nun tamamlanması ardından yeniden yeni terminale taşınmasına karar verildi. Belediyeden çıkan bu karar sonrasında Boğaziçi otobüsleri yeni terminalden kalkmaya başlarken, diğer ilçe otobüslerine bayram sonrasına kadar zaman tanındı. Bu alanda bulunan kokoreççilerinse farklı bir yere taşınacağı iddia edildi.
İlçe otobüs şoförlerinin kararı doğru bulmaması ve iptal talebinde bulunması üzerine harekete geçen Öncü Haber Ekibi, mikrofonunu şoförlere uzattı. Yeni terminal ve eski terminali mukayese eden otobüs şoförleri verilen kararı değerlendirdi.
“Her bir üye ne yapacağını şaşırdı”
Yeni Otobüs Terminali’nin Kiremitocağı’nda bulunan terminalden daha Boğaziçi iyi olduğunu belirten Boğaziçi otobüs şoförlerinden İlyas Koç, şu şekilde konuştu:
“Bizim yolumuz uzadı. Günde 35 kilometre yol yapıyoruz. Şu anda zaten işlerimiz bozuk. Böyle gidiyoruz işte. Her bir üye ne yapacağını şaşırdı. Ama burası güzel yani. Orası demeyelim de yani, pek iyi değildi.”
“Bize de külfet, vatandaşa da külfet”
Mevcut terminalin kendileri için daha uygun olduğunu dile getiren Gölyaka otobüs şoförlerinden Celil Kuş ise taşınma kararını şu ifadelerle değerlendirdi:
“Biz şuan buradan memnunuz. Daha önce de zaten burada hareket ediyorduk. Vatandaş açısından da burası önemli. Biz batıdan gelen 4 ilçe ve 16 kooperatif ile beraber burada kalmayı tercih ediyoruz. Başkan arkadaşlarımız da gerekli mercilerle bu konuda görüşmeler yapıyor. Buradan Yeni Otogar 4 kilometre. Gidiş ve geliş bizim için bir külfet. Zaten 25 kilometrelik yol gittiğimiz için yaşanan biz zaman kaybı var. Otobüse binen vatandaşın köyüne 35-40 dakikada gitmesi gerekiyor. Bizi bir kenardan gönderecekler Yeni Otogara. Vatandaş Gölyaka’dan gelecek, Düzce’nin herhangi bir kenarında inecek. Şehir içine gidip gelirken de 3’er lira verecek. Bize de gidiş geliş 5’er lira verecek. Bu 16 lira vatandaşa da bir külfet.”
“Akşamları tehlikeli oluyordu, tinercisi falan geliyordu”
Yeni Otobüs Terminali’nin olumlu yönlerini ele alan bir diğer Boğaziçi otobüs şoförü Zülküf Aman ise şunları kaydetti:
“Yerleşim olarak bize biraz uzak ama güzel bir yer. Mescidi, lavabosu var. Yemek yiyecek lokantası var. Eski garajlar biraz dağınık bir yer. Güvenlik açısından da uygun bir yer değil. Akşamları tehlikeli oluyordu, tinercisi falan geliyordu. Daha önce geldiğimiz yollar kalabalıktı. Rıhtım Sokak üzerinden geliyorduk. Arabalar sıkışıyordu. Trafik yoğunluğu vardı. Yeni yol açılana kadar eski otogara çekilmiştik. Şimdi çok güzel bir yol açıldı. 6 araç yan yana gidebilir. Mesafe uzak görünüyor ama boş olduğu için 3 dakikada buraya gelinebiliyor.”
“Ya kontak kapatacağız ya gitmeyeceğiz”
Kararı olumsuz karşıladığını söyleyen Karaköy otobüs şoförlerinden Abdullah Uyanık sözlerine şöyle devam etti:
“Doğu-Batı garajı Bolu’da, Sakarya’da her yerde var. ‘Burada da aynı şekilde olsun’ dedik. Bu işten kimin çıkarı varsa, bizi de sürüklüyorlar oraya. Ya kontak kapatacağız, bırakacağız bu işi, ya da gitmeyeceğiz. Bizim oraya bir tane yolcumuz gitmiyor. Ne diye 10 kilometre yol gidip gelelim. Zaten şu durumda para kazanmıyoruz. Doğudan gelenler orada kalsın, batıdan gelenler burada kalsın.”