USTASINDAN BIÇAK TAVSİYELERİ

Düzceli bıçak sanatçısı Alper Tüfekçi, Kurban Bayramı’na birkaç gün kala yoğunluk yaşadığını vurgulayarak, “Güzel bilenmiş bir bıçakla hayvanların canı yanmadan iş görülebilir fakat bıçağı ve bileme yapacak ustayı iyi seçmek lazımdır” şeklinde konuştu.

USTASINDAN BIÇAK TAVSİYELERİ

Düzceli bıçak sanatçısı Alper Tüfekçi, Kurban Bayramı’na birkaç gün kala yoğunluk yaşadığını vurgulayarak, “Güzel bilenmiş bir bıçakla hayvanların canı yanmadan iş görülebilir fakat bıçağı ve bileme yapacak ustayı iyi seçmek lazımdır” şeklinde konuştu.

27 Haziran 2023 Salı 17:53
USTASINDAN BIÇAK TAVSİYELERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tescilli Düzceli bıçak sanatçısı Alper Tüfekçi, Öncü Haber ekibine Kurban Bayramı öncesinde iyi bir bıçağın önemini anlattı. Son birkaç gündür vatandaşların bıçaklarını biletmek için bir yoğunluk oluşturduğunu ifade eden Tüfekçi aynı zamanda bıçağın nasıl muhafaza edilmesi gerektiğini dair çeşitli bilgiler verdi. Müşterinin kaliteli bıçağı seçtiği gibi bileme ustasını da seçmesi gerektiğini dile getiren Tüfekçi, “İyi bir bıçakla bayramınızı rahat bir şekilde atlatırsınız” diye konuştu.

“2-3 gündür inanılmaz bir yoğunluk yaşıyoruz”
Kurban Bayramı yoğunluğundan dolayı bileme işlerinde inanılmaz bir yoğunluk yaşadıklarını dile getiren usta Tüfekçi, “Özellikle son 2-3 gündür işlerimiz daha da arttı. Müşterilere bayramdan birkaç gün önce bıçaklarınızı getirin dedik ama bizim kültürümüzde her şey son güne kalır” dedi.

“Bıçağı da ustayı da iyi seçmeliler”
İyi bıçağın iyi çelikle üretildiğini aktaran Tüfekçi, “Bıçağın çeliği iyi değilse siz ne kadar bilerseniz bileyin o bıçak kısa bir zaman sonra körelecektir. Çelikte de aynı ilaçlar gibi kimyasallardaki gibi bir takım kompozisyonlar mevcuttur. Ne kadar iyi bıçak kullanılır ise yapılan iş de o kadar kolaylaşır. Kesmesi de o kadar düzgün olur. Tabi ki iyi bıçak biraz maddiyat ister. Güzel bilenmiş bir bıçakla hayvanların canı yanmadan iş görülebilir ama bıçağı ve bileme yapacak ustayı da iyi seçmek lazımdır. Buraya bazen sabah bilenmiş bıçakları öğleden sonra tekrar düzeltilmesi için getiriyorlar. Bildiğiniz, güvendiğiniz ve işini bilen insanlara bıçağınızı biletin. Mümkün olduğu kadar iyi bıçak kullanırsanız rahat bir şekilde Kurban Bayramı’nı atlatırsınız. Bıçağınızı kullanırken de onun kesici bir alet olduğunu ve onun sizi tanımadığını aklınızdan çıkartmayın. Çok dikkatli ve kazasız belasız bir Kurban Bayramı geçirmeniz nasip olsun” şeklinde konuştu.

“Bıçaklarınızı çatallarınızın kaşıklarınızın içine atmayın”
Bıçağı muhafaza etmek için çeşitli önerilerde bulunan Tüfekçi, “Ahşap saplı bıçaklar bulaşık makinesine atılmamalıdır. Çünkü ahşap sıcak suya dayanamaz ve bir zaman sonra patlar. Bıçaklarınız ne kadar bilenmiş olursa olsun bıçağınızı saklamak için çatallarınızın kaşıklarınızın içine attığınızda diğer metallere sürtünmesinden dolayı körelecektir. O yüzden bıçağınızı bir mıknatıs üzerinde muhafaza ederseniz daha iyi olacaktır.” diye ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.