Türkiye, 6 Şubat Pazartesi sabahı saatler 04.17’yi gösterdiğinde, Cumhuriyet tarihinin en büyük felaketlerinden birine uyandı. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan olan 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depremde 10 il yerle bir olurken, on binlerce kişi yaşamını yitirdi, yaralı sayısı ise yüz binlere dayandı. Yine arama ve kurtarma ekipleri, enkaz altında kalan on binlerce kişiye ise ulaşmaya çalışıyor.
Asrın felaketi olarak gösterilen büyük felaket nedeniyle, tüm Türkiye’de olduğu gibi Düzce genelinde halkın tek yürek olarak, ağır kış şartlarında sokakta kalan depremzedeler için insani yardım seferberliği sürüyor.
Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal da, bölgede bulunan Düzceli ekiplerin yardım faaliyetlerini takip etmek üzere, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine gitti.
“Millet burada, devlet burada”
Bölgede yaşanan felaketi ‘Küçük kıyamet’ olarak nitelendiren Ünsal, bölgede yardım faaliyetlerine devam eden Akçakoca Yaşlılar Huzurevi Müdürü Mustafa Çakır ile insani yardım faaliyetleri hakkında konuştu. Kızılay’ın bölgede insani yardım çalışmalarına saat mefhumu gözetmeksizin devam ettiğine dikkat çeken Çakır, “Depremin ikinci akşamından bu yana bu noktadayız. Kızılay profesyonel gönüllülerimizle, bizim bölgemizden de Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden de her kes gelen arkadaşlarımızın koordinesinde. Bir taraftan gelen yardımları alıyoruz ve tasnifliyoruz, bir taraftan da ulaştırmak noktalara teyitli özellikle arazi araçlarıyla ulaştırmaya gayret gösteriyoruz. Tabii bunu tek başımıza yapmıyoruz; askerle STK’larla. Tabii Buraya Akçakoca Belediyesi geldi, Kaynaşlı Belediyesi geldi, Düzce’nin tüm belediyelerinden gelenler oldu. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası çarşıda bizimle birlikte koordineli bir şekilde çorba dağıtımı yapıyor. Aklımıza gelmiyor, ama millet ve devlet burada. Alanda çalışan AFAD, İl Özel İdaresi ve belediye personeli ile birlikte buraya yardım götürmeye çalışan vatandaşların da ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Elimizden gelen tüm imkanlarla sıcak yemek, çorba ve kıyafet noktasında da destek olmaya çalışıyoruz. Şimdi mesela aracımızı dolduracağız, köylerimizde ve çarşı içinde çorba, yemek, enkazda çalışanlara içecek verecekler” dedi.
“Burada çok eldivene ihtiyacımız var”
Aydın’dan gelen Kızılay Gönüllüsü ise, bölgede arama kurtarma faaliyetlerine devam eden personel için eldivene ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “Çadır Kentlerde yaşayanlara, çorba, sıcak yemek ve konservelerimizi veriyoruz. Aynı zamanda beredir, arkıdır, giyim yardımları yapıyoruz. Burada çok eldiven ihtiyacı var. Burada çalışan güvenlik güçlerimizin de eldiven ve berelerini temin ediyoruz. Sürekli bütün mahalleleri ve sokakları geziyoruz. Gece – gündüz saat mefhumu gözetmeksizin bütün mahallelerde bir sıcak çorba ikramında, bir sıcak çay ikramında ekip olarak bulunuyoruz” diye konuştu.
“Arazi aracına ihtiyacımız var. Düzceli arazi araç sahipleri araçları ile bölgeye gelsin”
Kızılay Akçakoca Şubesi Gönüllüsü Fatih Çakır ise bölgede ağır kış şartlarından dolayı en çok arazi aracına ihtiyaç duyulduğunun bilgisini vererek, “Biz ikinci akşam ulaştık buraya, 84 TIR odunla geldik. Odunun en büyük ihtiyaç olduğunu ön görüp de Kızılay gönüllüsü olarak yola çıktık. Çok iyi bir sonuca vardık, getirdiğimiz odunun çok faydalı olduğunu gördük burada. Bu vesileyle ilk görevimizi Vali Bey ile sürdürdük. Mustafa Beyin Kızılay’ın koordinasyonuna atanması ile beraber burada ne yapılması gerekiyorsa, en hızlı ve seri şekilde bu iletişimlerin, bu ulaşımların sağlamakla görevlendirildik. Şu ana kadar çok iyi gidiyoruz, bölgede en düzenli, en tertipli, en disiplinli birim olarak çalıştığımız söylendi. Saat 7/24 esasına göre çalışıyoruz. Hava çok soğuk, gece saatlerinde – 40 dereceleri gördük, her yer donmuş vaziyette. Ulaşımda çok sıkıntılar çekiyoruz. Bu yayın Düzce’de olacağı için, gönüllü arazi aracı olanları, arabaları ile buraya gelmelerini isteyebiliriz. Çünkü hava koşullarından dolayı normal araba gidemeyebiliyor. Çünkü çok farklı yerlere girip çıkıyoruz. İnsanlara bir adım attırmıyoruz, yani ayaklarına kadar gidiyoruz. Baktık olmuyor, sırtımıza yüklüyoruz, onlara kadar gidiyoruz. Çükü biliyorsunuz, deprem çok büyük çapta ve vurduğu alan çok geniş. Yardım etmek isteyenler varsa arazi araçları, buraya gelip bizlere yardımcı olabilirler. Araçların yakıt ikmalini ve gelecek kişilerin kalacak yerlerini temin ediyoruz” şeklinde konuştu.
HABER: Savaş ARI