Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri, Doç. Dr. Fatih Taşpınar’ın verdiği Gürültü Kirliliği ve Kontrolü dersi kapsamında Düzce Üniversitesi’nin gürültü kirliliği seviyelerinin ölçümlerini gerçekleştirdi.
Düzce Üniversitesi’nin iç ve dış ortamlarında gürültü seviyelerinin belirlenmesi amacıyla kampüs haritası üzerinden ölçüm noktaları oluşturularak bir hafta boyunca 07:00-19:00 saatleri arasında gürültü kirliliği seviyeleri ölçüldü.
4 gruptan oluşan 12 kişilik son sınıf öğrencileri, kampüs içinde, dış ortamda ve seçilen kapalı ortamlarda gürültü ölçümlerini gerçekleştirdi. İmalat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Sarıdemir’den temin edilen Svantek 104 Noise Dosimeter cihazı ile ilgili öğrencilere eğitim verildi ve ölçümlerde bu cihaz kullanıldı.
Dış ortamda 36 noktada, iç ortamda ise 41 noktada 200’den fazla ölçüm gerçekleştirildi. İç ölçümler için Mühendislik Fakültesi, Atatürk Eğitim ve Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi derslikleri ve DÜBİT binası içindeki tüm katlarda en az 3 ayrı noktada ölçüm yapıldı.
Dış ortam ölçümlerinde kantinlerin etrafı ve ders aralarında koridorlarda kısmen daha yüksek, ancak ortalaması 65 dBA’nın altında kalan eşdeğer gürültü seviyeleri (LAeq) görüldü. İç ortamlarda ise iklimlendirme üniteleri gibi cihazlardan kaynaklı fan seslerinin etkin olduğu, ancak ortalama değerlerin insan sağlığı zarar verecek sınır değerlerin altında kaldığı tespit edildi.
Ölçüm sonuçlarına göre, özellikle kantinlerin etrafında ve trafiğin yoğun olduğu 08:00-09:00 ve 16:00-18:00 saatleri arasında gürültü düzeylerinin arttığı (LAeq < 65 dBA ve LA_peak değerinin 77 dBA’ya ulaşabildiği) gözlemlendi. Elde edilen alansal ve zamansal eşdeğer gürültü seviyeleri, öğrenciler tarafından özel yazılımlarla işlenerek istatistiksel analize tabii tutuldu.
Ölçüm sonuçları SoundPlan modelleme programında modellenerek öğrencilerle birlikte bir sempozyuma/etkinliğe gönderilecek formata getirildi. Bu çalışma kapsamında öğrenciler oldukça faydalı bilgiler edinerek, Çevre Mühendisliği mesleğinin kapsamını ve mesleğin toplumun yaşam kalitesinin ve refah seviyesinin artmasında ne kadar önemli olduğunu öğrenme fırsatı elde etti.
Düzce Üniversitesi kampüsünün iç ve dış ortam gürültü seviyelerinin sınır değerlerin altında kaldığı tespit edilen çalışma ile insan sağlığı açısından gürültü kirliliğinin önemi konusunda da farkındalık oluşturuldu.