“8. Havza Yönetimi Çalıştayı” Düzce Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde “8. Havza Yönetimi Çalıştayı” gerçekleştirildi.Düzce Üniversitesi önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr....

“8. Havza Yönetimi Çalıştayı” Düzce Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde “8. Havza Yönetimi Çalıştayı” gerçekleştirildi.Düzce Üniversitesi önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr....

04 Ekim 2017 Çarşamba 10:53
“8. Havza Yönetimi Çalıştayı” Düzce Üniversitesi’nde gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde “8. Havza Yönetimi Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi önemli bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Necmi Aksoy konuşmasında Orman Fakültesi olarak katılımcıları Düzce Üniversitesi’nde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Bizim mesleğimiz gelenek mesleğidir, Havza Yönetimi Anabilim Dalı’nda devam ettiğini gördüğümüz etkinliğin sekizincisine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Özellikle küresel iklim değişikliğinin günümüzde çok arttığı, su sıkıntısının yaşandığı bugünlerde, bu konularla ilgili çalışmalar yürüten siz değerli bilim adamlarını bir araya getirmek önemli. Bu çalıştayın hem mesleğimiz, hem ormancılığımız, hem de havzalara yakın kentler açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Havza Yönetimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Refik Karagül ise erozyon, sel, taşkın gibi bilinen Havza Yönetimi konularına son yıllarda HES ve kentsel havza taşkınlarının da eklendiğini belirtti. Yine son yıllarda HES sayılarında çok fazla artış olduğunu belirten Karagül, teorik olarak HES’lere karşı olmadıklarını fakat uygulamada bazen sorun oluşabildiğini sözlerine ekledi. Son yıllarda kentsel havzalarda taşkınların arttığını belirten Karagül, çalıştaya katılan herkese teşekkür ederek verimli bir çalıştay olması temennisinde bulundu.

Son olarak konuşma yapan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Kamil Şengönül, doğanın düzeninin korunması konusundaki düşüncelerini paylaştı. Dere yatağına yapılan evlerin sel felaketlerini tetiklediğine de vurgu yapan Şengönül, çalıştayın gelenek halinde devam etmesi gerektiğini söyleyerek bu çalışmaların ileriki yıllarda ne kadar önemli olduğunun anlaşılacağını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay sunumlarına geçildi. Farklı üniversitelerin Havza Yönetimi Anabilim Dallarında çalışmalar yürüten 25 araştırmacının katımlıyla gerçekleştirilen çalıştayda; Havza Yönetimi Anabilim Dalları, laboratuvar imkânları, personel durumları, tamamlanmış ve devam eden doktora ve yüksek lisans tezleri ile araştırmalar hakkında bilgiler katılımcılarla paylaşıldı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü Etüt ve Proje Daire Başkanı Beytullah Fidan Sunumunda, Entegre Havza Yönetim Planlarının öneminden bahsederek bu planların ÇEM Genel Müdürlüğü tarafından katılımcı bir yaklaşımla ele alındığını ve havzada yaşayan halkın görüşlerinin dikkate alınarak hazırlandığını belirtti. Ayrıca bu tür toplantıların ÇEM Genel Müdürlüğü ile Üniversiteler arasındaki işbirliğini artırmada önemli bir yeri olduğuna vurgu yaptı.

Çalıştayın ilk gün kapanış toplantısında ise Entegre Havza Yönetimi çalışmalarında sonuç raporu hazırlandı. Hazırlanan raporda iyileştirme, işbirliği, daha nitelikli öğrenci yetiştirilmesi ve ortak projeler geliştirilmesi gibi çeşitli konularda görüş birliğine varıldı.

8. Havza Yönetimi Çalıştayı, ikinci günde Kaynaşlı ilçesindeki Asar suyu yan kollarında yapılmış olan sel kontrol çalışmalarının incelenmesi ve ardından Bolu Abant Gölü gezi programı ile sona erdi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.