Son zamanlarda gündeme çokça gelen bir durum TURİZM , aslında her sene tamda bu zamanlara denk gelir zamanlama hiç şaşmaz, bu sene diğer senelere göre halk biraz daha etkili ve cesaretli tepki ve tespit konusunda , bunda sosyal medyanın kullanılma etkisi büyük tabi.
Bizim olayımız ağustos böceği ve karınca hikayesi misali.
Biz kışın yatıp hiç bir çalışma yapmayıp yazın beklenti içerisine giriyoruz.
Bizim ilk önce çözmemiz gereken mesele başlığımızda yazılanı açıkladığa kavuşturmak? Kim bu işin sahibi?
Kaymakamlık mı? Belediyemi? Turizm Derneği mi ?
Kaymakamlığımızdan başlayalım,
En bilinen ve konuşulan isim hep Savaş Tuncer oluyor neden?
Fakıllı mağarası İle ilgili çalışmalar yapılarak şuanki Haline gelmesini bu arada büyün bunları yaparken Turizm derneği ile çok ciddi temas içinde olunmuş bir çok hiğbe ve desteği dernek üzerinden projelendirerek, o zamanlarda Aktaş, cumayanı, çayağzı, Akkaya ve Ceneviz kalesi ile iligili olarak yapılan işlevler ortada, o zamandan bu zaman 2. İsim ise mehmet Özer, karadeniz ilçesi bir yerde deniz Sporları Türkiye FLAYBOAR şampiyonası konusunda yapılan çalışmalarda etkisi ve yaptırımı büyük oldu, turizm fuarları İle ilgili olarak ortaya koyduğu mücadele, uzun bir aradan sonra kaymakamlık olarak turizm metaryerleri yaptırılması ve dağıtımı, Akçakoca bey ve konuralp bey elbiseleri yaptırılması, mesire alanları tarihi ve doğal yerlerin tamir ve bakımları.
Şimdi asıl en önemli olayımız değil Akçakoca düzce ilinin en çok turist çeken ve turist girişinin olduğu yer FAKILLI MAĞARASI...
Hali ortada sahibi kim belli değil resmiyette kaymakamlıkta olan ama oranın kaymakamlık İle hiç bir ilgisinin olmadığı ver kiraya gitsin denilen günden güne yok olan bir turizm cazibe yeri.
Sadece mağara değil heryerin durumu ortada yollarına araba girmez, gidilse bakımsızlıktan harap olmuş şelale ve mesire alanları.
Daha anlatılacak yazılacak çok şey var ama ne zaman yeter nede yazmakla biter.
Gelelim akçakkca belediyemize.
Şimdi çıkın evinizden binin arabanıza yada otobüse en yakın turistik bir şehre gidin, burası ister Göynük ister Safranbolu ister Mudurnu istersende Beypazarı olsun.
Gittiğiniz tüm turistik şehirlerde turistik işlevleri hazırlayan organize eden bütçe ayıran turizm esasına ve çalışma tarzına uygun turistik esnafın ve turistin dilinden anlayan, STK'lar İle dirsek temasında bir birim vardır. Onlardan habersiz turistik ve kültürel kuş uçamaz kervan geçmez.
Bu birimin adı belediyelerde kültür ve turizm müdürlüğüdür, bu yukarıda yazdığım tüm şehirin belediyelerinde görebilirsiniz bu müdürlüğü ve gidin çay için sohbet edin sizi en iyi şekilde ağırlarlar.
Bizim belediyemizde maalesef bu müdürlük çoğunlukla açılış yapmakta herhangi bir proje üretimi yok başkan der müdürlük yapar harici olarak 09:00 / 17:00 mesai devam.
En son EMMIT fuarı yapıldığında orada kültür müdürlüğü gören varmaydı? Ama destek hizmetler , Satın alma vb. Müdürlüklerini gördüm ve gerçekten canla başla ellerinden geleni yaptılar.
Buradan çıkaracağımız belediye başkanı el atmadığı sürece belediyede kültür ve turizm işi yürümüyor, kültür ve turizm müdürlüğü fen işleri müdürlüğüne katıldı sanırım.
Belediyede turizmin söz sahibi kim?
En can alıcı noktaya geldik AKÇAKOCA TURİZM TANITMA DERNEĞİ,
Turizm derneği yerel yönetimin maddi manevi desteği olmadan işlevde bulunması çok zor.
Bu güne kadar yapılan çalışmaları yıl sonu genel kurulda tek tek sunum olarak açılması olacak tabi onu da yaptırırlar ise.
İlk olarak ankara fuarı yapıldı burada dernek bir araya getirici ve birleştirici görevi aldı fuar öncesi katılım sağlamak isteyen tüm turistik firmalara sunum yaptı dinledi, anlattı ve yönlendirdi.
Fuar alanında bireylerle bağlantı kurulmasına yardımcı oldu.
Kaymakamlık, Belediye ve sanayi odası , esnaf odası gibi kurumlar arası iletişimi sağlayarak ortak hareket edilmesi sağlandı.
EMITT fuarı öncesi yapılan istişare toplantılarında ne derneğin nede diğer STK'lara söz hakkı verilmedi parayı veren düdüğü çalar misali biz bunları yaptık olanlar bu diyerek naçizane gösterildi.
Dernek olarak bizim talebimiz bir deskin tahsis edilmesi ve turistik tesislerimiz için orada firmalar İle randevular alarak stantımızda ağırlayarak ticaretin yapılması.
Maalesef bu talebimiz kabul görmemiştir.
Şuan insanların şikayetçi olduğu turistik tesis fiyat ve hizmet kalitesi.
Bu konuda bizzat yönetim olarak belediye başkanı İle görüş sağlamış olup deneğimiz bünyesinde zabıta müdürlüğü içerisinde , halk eğitim merkezi üzerinden kısabir turizm eğitimi sonrası "TURİZM ZABITASI " Oluşturulması ve bizler İle gelen şikayetleri, fiyatalandırmaları ve bir çok turistik işlevde görev yapılması.
Bu birim bir çok turistik il ve ilçelerde mevcut olup işlevi çok daha iyi duruma götürmekte. Tabi bu talebimiz de maalesef kabul görmedi.
Akçacanın bir kapalı müzesi maalesef yok, çok çeşitliliğimiz olmasına rağmen bunu sergileyemiyoruz, konu halkında gerekli metaryel araştırması yaparak, resmî prosedürleri hazırlayıp, yine bizzat belediye başkanı İle yönetim olarak görüş sağladık ve Özkök evini kent müzesi olarak hazırlamak ve tüm işlevselin hazır olduğunu sadece bina tahsis işlemi sonrası tüm çalımların başlayacağını dile getirdik, herşey çok güzel beğenildi lakin orada kırk yama kursu varmış onlara söz verilmiş, maalesef bu işlevde olmadı.
Buraya yazılabilecek daha çok şey ama kısacası biz turizmin sahibi olmak istedik arkanız yok sizin biz ne dersek o dediler.
Güzel Ve Yerinde Bir Yazı